‘Denemarken zal uitspraak Hof van Justitie niet volgen’

Contentverzamelaar

‘Denemarken zal uitspraak Hof van Justitie niet volgen’

Denemarken zal geen aanpassingen maken in de Deense immigratiewet naar aanleiding van de uitspraak van het EG-Hof van Justitie in de zaak Metock. Het Deense verbod op gezinshereniging met partners uit derde landen voor personen onder de 24 jaar moet gehandhaafd blijven. Dat stelt de Deense premier Rasmussen. Denemarken wil de andere lidstaten en de Europese Commissie overhalen de EU-regels te wijzigen.

Het gevolg van de uitspraak van het Hof in het arrest Metock (C-127/08) is dat familieleden uit derde landen van EU-burgers zich onbelemmerd in Denemarken moeten kunnen vestigen en het recht hierop rechtstreeks aan het EU-recht (richtlijn 2004/38) ontlenen. Voorwaarde is dat de EU-burger bij wie zij zich vestigen gebruik heeft gemaakt van het recht op vrij verkeer binnen de EU. De Deense wet verbiedt personen onder 24 jaar een partner met een nationaliteit van buiten de EU over te halen naar Denemarken. Het doel van deze regel is de voorkoming van gearrangeerde huwelijken.

Het Deense verbod geldt ook voor Denen die naar een andere EU-lidstaat zijn gegaan en daar hun familielid hebben laten overkomen. Denen die dit in het verleden geprobeerd hebben, kregen bij terugkomst in Denemarken van de Deense autoriteiten te horen dat de familieleden geen toegang tot Denemarken kregen en dat het EU-recht niet op hun situatie van toepassing was. Achteraf gezien was deze informatie onjuist.

In een toespraak voor zijn eigen kiezers in het district Greve heeft de Deense premier verklaard dat de Deense immigratiewetten niet zullen worden aangepast ten gevolge van het arrest en de Deense regering er alles aan zal doen om de status-quo te behouden. De Deense kiezer heeft hier volgens Rasmussen recht op. De regeringcoalitie van Rasmussen is gebaseerd op een minderheid in het Deense parlement en is afhankelijk van de steun van de Dansk Folkeparti (Deense Volkspartij) die de strenge immigratieregels hoog in het vaandel heeft staan.