“Europees wat Europees moet, nationaal wat nationaal kan”

Contentverzamelaar

“Europees wat Europees moet, nationaal wat nationaal kan”

Met dit motto heeft de Nederlandse regering bestaande en toekomstige EU-regelgeving tegen het licht gehouden. De inventarisatie omvat zaken waarvan Nederland zou willen dat ze meer aan de lidstaten worden overgelaten. Met deze zogenoemde “subsidiariteitsexercitie” wordt uitvoering gegeven aan een voornemen uit het regeerakkoord.

De uitkomsten van de inventarisatie zijn vervat in een lijst van 54 actiepunten en een aantal algemene aanbevelingen die bij het tot stand brengen van nieuwe EU-regelgeving in acht zouden moeten worden genomen.

Volgens de algemene aanbevelingen zou elk optreden van de EU gemotiveerd dienen te worden op basis van een duidelijke grondslag in de Verdragen. Bestaande regelgeving moet opnieuw op de agenda kunnen worden gezet. Lidstaten moeten (politieke) afspraken met de Europese Commissie kunnen maken over deelterreinen waarop zij liever geen initiatief wetsvoorstellen van de Commissie zien.

De lijst met actiepunten is gerangschikt per beleidsterrein en is tot stand gekomen in samenwerking met alle ministeries. Zij hebben een analyse gemaakt van bestaande en verwachte toekomstige EU-regelgeving op diverse beleidsterreinen.

De lijst bevat beleidsterreinen waarvan het kabinet wil dat die voortaan (weer) op nationaal niveau wordt ingevuld (zoals op het gebied van directe belastingen, bosbeheer, sociale zekerheid en strafprocesrecht). Ook bevat de lijst terreinen waarvan het vermoeden bestaat dat deze worden ingevuld of dreigen te worden ingevuld op een wijze die verder gaat dan nodig is (zoals op het vlak van energie-efficiëntie en arbo-regelgeving en bij de invoering van het nieuwe douanewetboek). Op dit laatste punt zou EU-regelgeving meer ruimte aan de lidstaten moeten laten en hen met minder administratieve lasten moeten opzadelen.

Het kabinet ziet de lijst met actiepunten als een eerste aanzet voor een discussie met zowel andere lidstaten als de EU-instellingen voor een meer bescheiden en sobere, maar ook effectievere EU. Voor de algemene aanbevelingen zal ook in EU-verband aandacht worden gevraagd en draagvlak worden gezocht.

Lees hier de brief van het kabinet en de inventarisatie.