Advocaat-Generaal: omvang van de bevoegdheid van de Commissie om dwangsom te innen wordt bepaald door dictum van veroordelend arrest

Contentverzamelaar

Advocaat-Generaal: omvang van de bevoegdheid van de Commissie om dwangsom te innen wordt bepaald door dictum van veroordelend arrest

De Commissie kan geen dwangsom innen van een lidstaat wanneer die een opdracht van het EU-Hof precies is nagekomen. Als volgens de Commissie daarnaast nog andere beleidsaanpassingen nodig zijn om helemaal te voldoen aan het EU-recht, moet de Commissie maar een nieuwe nakomingsprocedure starten. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Jääskinen aan het EU-Hof.

Het betreft de conclusie van AG Jääskinen van 16 mei in de zaak Commissie tegen Portugal (C-292/11)

In deze zaak gaat het om de omvang van de verplichting van de lidstaten bij het nakomen van een veroordeling van het EU-Hof. In deze zaak had Portugal voldaan aan een eerdere veroordeling van het EU-Hof om een bepaalde wet in te trekken. Dat was de opdracht in het zogenaamde “dictum” van het arrest: de aan het slot van het arrest neergelegde beslissing van het EU-Hof. De Commissie vond echter dat uit het arrest bleek dat Portugal ook andere aanpassingen moest uitvoeren. Daarop eiste de Commissie van Portugal de betaling van de door het EU-Hof opgelegde dwangsom. Tegen dit besluit van de Commissie stelde Portugal beroep in bij het Gerecht van de EU. Dat stelde Portugal in het gelijk, waarna de Commissie op haar beurt hoger beroep instelde bij het EU-Hof.

In zijn advies aan het EU-Hof stelt Advocaat-Generaal Jääskinen dat de omvang van de bevoegdheid van de Commissie bij de inning van een dwangsom wordt bepaald door het dictum van het veroordelend arrest waarin de dwangsom wordt opgelegd. Een andere benadering zou betekenen dat het EU-Gerecht in een procedure over de inning van een dwangsom de inhoudelijke bezwaren over de nakoming van het eerdere arrest van het EU-Hof zou moeten gaan beoordelen. Dat mag alleen het EU-Hof zelf. En daarvoor moet de Commissie een nieuwe nakomingsprocedure tegen Portugal beginnen.

De AG verwerpt alle bezwaren van de Commissie en stelt voor dat het EU-Hof het hoger beroep van de Commissie afwijst.