AG Bot: vernietiging boetebesluit verbreken zegel

Contentverzamelaar

AG Bot: vernietiging boetebesluit verbreken zegel

Tijdens onderzoeken naar mededingingsbeperkend gedrag is de Commissie bevoegd ruimtes waarin onderzoek wordt verricht te verzegelen. Hiermee wordt het bewijsmateriaal beschermd. De Commissie legde het Duitse energiebedrijf E.ON een boete op voor het verbreken van zegels. Dit besluit moet worden vernietigd, zo vindt Advocaat-Generaal Yves Bot. Hiermee gaat hij in tegen een arrest van het Gerecht.

De Commissie had in 2006 onvoldoende tijd om een inspectie bij E.ON in München in één dag af te ronden. Daarom werden de niet onderzochte dossiers in een aparte kamer opgeslagen. De deur werd verzegeld en de inspecteurs namen de sleutel mee. Daarvoor maakt de Commissie gebruik van plastic stickers, die niet scheuren wanneer iemand ze probeert weg te halen, maar waarop de tekst “void” verschijnt. Toen de inspecteurs van de Commissie de volgende dag terugkwamen vertoonde de sticker de tekst “void”. Bovendien bleek dat er nog twintig sleutels van de afgesloten kamer in omloop waren.

De Commissie legde in januari 2008 E.ON een geldboete van EUR 38 miljoen op. Het door E.ON ingesteld beroep tegen deze beslissing wordt door het Gerecht verworpen. E.ON kan op zijn minst nalatigheid worden verweten volgens het arrest. Het Gerecht vond de boete niet onevenredig, gelet op de ernst van het verbreken van een zegel, de omvang van het bedrijf en de noodzaak om een voldoende afschrikkende boete op te leggen.

E.ON heeft hoger beroep ingesteld tegen het arrest van het Gerecht. AG Bot heeft in zijn conclusie van 21 juni 2012 het EU-Hof geadviseerd het beroep gedeeltelijk toe te wijzen. Volgens AG Bot is het Gerecht bij de beoordeling van de evenredigheid van de aan E.On opgelegde boete haar bevoegdheid om volledig te toetsen onvoldoende uitgeoefend. Volgens de AG had het Gerecht onvoldoende rekening gehouden met factoren als het gedrag van de onderneming en de rol die zij speelde bij het incident, haar omvang, de hoogte van de betrokken omzet en ook het voordeel dat zij kon halen uit de gepleegde inbreuk en met de nagestreefde afschrikkingsdoelstelling alsmede de risico’s die dergelijke inbreuken vormen voor de doelstellingen van de Europese mededingingsregels.

Klik hier voor de volledige conclusie