Bloemetjes en bijtjes volgens het EU-Hof

Contentverzamelaar

Bloemetjes en bijtjes volgens het EU-Hof

Honing die gemaakt is met stuifmeel afkomstig van genetisch gemodificeerde organismen (GGO) is een product dat ingrediënten bevat die gemaakt zijn met GGO’s’. Hierdoor is het nodig om voor de productie van deze honing een vergunning te hebben. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld. Het arrest is een tegenvaller voor imkers die vlakbij genetisch gemodificeerde maisvelden wonen.

Het gaat om het arrest in de zaak Bablok e.a. (C‑442/09).

Het betreft hier een zaak van een groep imkers die hun bijen hielden in de nabijheid van gronden waarop genetisch gemodificeerde mais was aangeplant. Het stuifmeel dat door de bijen wordt verzameld en in bepaalde delen van het bijenhuis voor gebruik als voedsel wordt opgeslagen, kan in de honing terechtkomen. In enkele stalen honing van Bablok werden zeer geringe hoeveelheden DNA van deze maïs aangetroffen.

Het stuifmeel zelf is geen GGO, zo vindt het Hof. Het bezit geen reproductiecapaciteit meer en is niet in staat tot overdracht van het daarin aanwezige genetische materiaal. Dit neemt niet weg dat het stuifmeel uiteindelijk afkomstig is van GGO-mais en dat het stuifmeel een ingrediënt is van de honing. En dat maakt de honing, zo oordeelt het Hof, een levensmiddel dat ingrediënten bevat die met GGO’s zijn geproduceerd. De honing valt daarmee onder de vergunningplicht voor GGO-produkten volgens verordening 1829/2003 inzake GGO’s.