Buitenlandse medicijnbedrijven mogen worden geweerd

Contentverzamelaar

Buitenlandse medicijnbedrijven mogen worden geweerd

Duitsland en Italië mogen buitenlandse bedrijven zonder apotheker verbieden om een apotheek te exploiteren. Dat heeft het EG-Hof van Justitie bepaalt in een zaak waarbij een Nederlands medicijnenbedrijf betrokken was. De desbetreffende wetgeving is wel een belemmering van de vrijheid van vestiging, maar deze is in de ogen van het Hof gerechtvaardigd met het oog op de bescherming van de volksgezondheid.

Het ministerie voor gezondheid van de Duitse deelstaat Saarland verleende in 2006 aan het Nederlandse bedrijf DocMorris een vergunning om in Saarbrücken een apotheek te gaan exploiteren. Volgens de apothekersvereniging en een aantal concurrenten mocht het ministerie de vergunning niet verstrekken, omdat bij wet verboden was het bezit en de exploitatie van apotheken toe te staan aan niet-apothekers. Volgens het ministerie is deze regeling echter in strijd met het recht op vrij verkeer van vestiging en moet dus buiten toepassing gelaten worden.

In een andere zaak verweet de Europese Commissie Italië dat een soortgelijke regeling het vrije verkeer van vestiging belemmerde en in strijd was met het Europese recht. De zaken zijn vanwege de gelijkenis samengevoegd.

Volgens het Hof is er inderdaad sprake van een belemmering van het vrij verkeer van vestiging zoals neergelegd in artikel 43 EG. Deze beperking kan echter worden gerechtvaardigd door het doel, een veilige en kwalitatief hoogstaande geneesmiddelenvoorziening van de bevolking te waarborgen.

Niet-apothekers hebben geen opleiding, ervaring en aansprakelijkheid die vergelijkbaar zijn met die van apothekers. In die omstandigheden bieden zij niet dezelfde waarborgen als apothekers. Bijgevolg kan een lidstaat binnen zijn beoordelingsmarge oordelen dat de exploitatie van een apotheek door een niet-apotheker een risico voor de volksgezondheid, inzonderheid voor de veiligheid en de kwaliteit van de detailverkoop van geneesmiddelen, kan opleveren.
Het is ook niet aangetoond dat met een minder beperkende maatregel het niveau van veiligheid en kwaliteit van de geneesmiddelenbevoorrading van de bevolking kan worden gegarandeerd. De nationale wetgeving die niet-apothekers weert van de markt, is dus toegestaan.