Bulgaars EU-voorzitterschap van start

Contentverzamelaar

Bulgaars EU-voorzitterschap van start

Bulgarije heeft per 1 januari 2018 het voorzitterschap van de Raad overgenomen van Estland. De komende zes maanden zullen in het teken staan van een veilig, stabiel en solidair Europa, onder het motto 'united we stand strong'.

Prioriteiten

De Bulgaren hebben 1 januari 2018 het stokje overgenomen van Estland. Estland, Bulgarije en Oostenrijk vormen een zogenaamd trio. Dit is bedoeld om het voorzitterschap van de Raad te voorzien van continuïteit. De andere leden van de groep staan de lidstaat die voorzitter is in al zijn verantwoordelijkheden bij op basis van een gemeenschappelijk programma. Het gemeenschappelijk programma van deze drie landen richt zich op veiligheid, het versterken van de buitengrenzen van de Europese Unie, economische groei en concurrentievermogen. De prioriteiten van Bulgarije tijdens het voorzitterschap zijn, zoals op de website verwoord:

  • Een veilig Europa, omdat we volgens de Bulgaren door de migratiecrisis en terroristische acties van de afgelopen jaren hebben gezien hoe kwetsbaar wij zijn;

  • Een stabiel Europa, omdat de burgers willen weten dat de Europese Unie zorgt voor hun welvaart en welzijn;

  • Een solidair Europa, omdat alle lidstaten voor de grootste uitdagingen staan en deze enkel kunnen worden overwonnen door gezamenlijk optreden, niet op nationaal of lokaal niveau.

Logo en slogan

Het logo van het Bulgaars voorzitterschap staat voor drie symbolen die de Bulgaarse identiteit het meest vertegenwoordigen: het Cyrillische alfabet, traditioneel borduurwerk en de drie nationale kleuren. Het weerspiegelt het idee dat Bulgarije een integraal onderdeel van Europa is en tegelijkertijd uniek is tussen de andere landen.  

De slogan van de Bulgaren luidt: “united we stand strong”, wat eveneens hun nationale motto is. Zij stellen dat de EU-toppen in Bratislava en Rome duidelijk hebben laten zien dat, ondanks de Brexit en alle uitdagingen, de Europese droom nog steeds leeft en een verenigd Europa het gezamenlijke doel is.

Meer info: