Commissie brengt mededeling uit over voortgang van EU-missies van Horizon Europa

Contentverzamelaar

Commissie brengt mededeling uit over voortgang van EU-missies van Horizon Europa

Volgens de mededeling van de Europese Commissie liggen de missies op schema om hun ambitie en doelstellingen voor 2030 te verwezenlijken op kritieke gebieden zoals aanpassing aan klimaatverandering, verbetering van het leven van kankerpatiënten, sanering van mariene en zoetwater ecosystemen, klimaatneutraal maken van steden en gezonde bodems.

Het gaat om de op 19 juli 2023 gepubliceerde Mededeling betreffende EU-missies (COM (2023) 457). Tegelijkertijd werden ook een Q&A over Horizon Europa: EU-missies op schema om hun ambitie voor 2030 voor een groener en gezonder continent te halen, diverse factsheets over de EU-missies en een Werkdocument van de diensten van de Commissie (SWD (2023 260) over de evaluatie van twee jaar EU-missies gepubliceerd. Zie voor meer informatie over de EU-missies van Horizon Europa ook de website van de Commissie. 

Achtergrond
De EU-missies zijn een nieuwe manier om concrete oplossingen te vinden voor een aantal grote uitdagingen in het kader van het EU-Programma Horizon Europa. De missies betreffen een gecoördineerde inspanning van de Europese Commissie om de nodige middelen te bundelen in termen van financieringsprogramma's, -beleid en -regelgeving, en andere activiteiten. De missies moeten ook publieke en particuliere actoren, zoals EU-lidstaten, regionale en lokale autoriteiten, onderzoeksinstellingen, landbouwers en grondbeheerders, ondernemers en investeerders, mobiliseren en activeren om een reële en duurzame impact te creëren. De missies werken rechtstreeks samen met burgers om de maatschappelijke acceptatie van nieuwe oplossingen en benaderingen te stimuleren.

De gepubliceerde mededeling gaat vergezeld van een werkdocument van de diensten van de Commissie waarin het technische bewijsmateriaal van de beoordeling van de EU-missies wordt gepresenteerd. Het materiaal werd verzameld aan de hand van een studie die elke afzonderlijke EU-missie beoordeelt aan de hand van verschillende dimensies: de doelstellingen, het selectieproces, de bestuursstructuren en de werking, de geboekte vooruitgang bij de verwezenlijking van de doelstellingen en de begroting en de financieringsregelingen van de missie.

De Mededeling
De mededeling belicht de belangrijkste resultaten van de vijf huidige missies, brengt de uitdagingen in kaart en stelt een reeks maatregelen voor om deze aan te pakken. Ook wordt voorgesteld om tijdens het laatste deel van het programma 11 procent van de begroting van pijler 2 van Horizon Europa te besteden aan EU-missies. Dat komt overeen met een totaalbedrag van meer dan 3 miljard euro voor de periode 2024-2027. De mededeling geeft ook het startschot voor de voorbereiding van een nieuwe specifieke EU-missie voor het Nieuw Europees Bauhaus. De Commissie begint met de voorbereiding van deze nieuwe EU-missie, volgens hetzelfde proces als voor de eerste vijf. Dit proces omvat de benoeming van een missieraad en het opstellen van een missie-implementatieplan, wat moet gaan helpen om de exacte streefdoelen en mijlpalen van de missie vast te stellen.

De Commissie wil volgens de mededeling de EU-missies nog doeltreffender te maken door:

  • intensivering van de discussies met de politieke actoren, met name de lidstaten, over de wijze waarop de bestuursstructuur van de EU-missies kan worden gestroomlijnd om deze efficiënter, inclusiever en doeltreffender te maken;
  • mobilisering van een bredere portefeuille van instrumenten om een grotere participatie van de particuliere sector te waarborgen, met inbegrip van publiek-private partnerschappen en overheidsopdrachten voor innovatie;
  • het ondernemen van gerichte acties ter ondersteuning van lokale en nationale communicatie-inspanningen om de betrokkenheid van de burgers te vergroten en het publiek bewuster te maken van EU-missies.

De mededeling benoemt de belangrijkste verwezenlijkingen van de bestaande EU-missies tot nu toe, zijnde:
- de missie voor aanpassing aan de klimaatverandering
- de missie inzake kanker; 
- de missie voor klimaatneutrale en slimme steden; 
- de missie “Onze oceanen en wateren herstellen”;
- de bodem missie.

Zie voor meer achtergrondinformatie over deze missies ook de uitvoeringsplannen voor de EU-missies

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Onderzoek en technologie – Horizon Europa