Commissie doet zelfonderzoek naar naleving grondrechten

Contentverzamelaar

Commissie doet zelfonderzoek naar naleving grondrechten

De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar de naleving van de grondrechten door de eigen dienst. In 2005 heeft de Commissie in een mededeling strenge eisen gesteld aan het eigen werk, namelijk een systematische en grondige controle op het gebied van grondrechten. Conclusie: de theorie is op orde maar de praktijk moet nog volgen.

De Commissie neemt het EU-Handvest voor de Grondrechten als uitgangspunt. De Commissie komt op veel terreinen de grenzen van de grondrechten tegen, maar zij noemt met name haar werkzaamheden op het gebied van Justitie, Vrijheid en Rechtvaardigheid. Hierbij komt de Commissie in aanraking met (o.a.) het verbod op martelen (artikel 4 van het Handvest), het recht op vrijheid en veiligheid (artikel 6 Handvest) en het recht op asiel (artikel 18 Handvest).

De Commissie heeft ter naleving van de grondrechten haar richtlijnen voor het uitvoeren van een Impact Assessment aangepast in januari 2009. In een Impact Assessment beoordeelt de Commissie de economische en sociale gevolgen van wetgeving en de gevolgen voor het milieu. De Commissie heeft in de Impact Assessment geen aparte categorie voor fundamentele rechten geschapen, maar de grondrechten meer zichtbaar gemaakt.

Ook is de Commissie van plan om meer aandacht de besteden aan de grondrechten in de toelichting bij haar voorstellen. Als een voorstel aan een grondrecht raakt, moet er een aparte paragraaf in de toelichting aan worden besteed. In haar voorstellen op het gebied van asiel eind 2008 heeft de Commissie dit voor het eerst zo gedaan. Deze praktijk moet nu de norm worden voor alle Commissievoorstellen.

Verder zal de Commissie beter in de gaten houden of wetgeving, nadat zij haar voorstel heeft gedaan, niet dusdanig gewijzigd wordt dat er naar de mening van de Commissie inbreuk wordt gemaakt op een grondrecht. Hiervoor kan de Commissie diverse middelen inzetten: het intrekken van het voorstel of zelfs een beroep doen op het Hof van Justitie om de nietigheid van een bepaald besluit te vragen.

Voor de volledige tekst van het rapport van de Europese Commissie, klik hier.