Commissie: geen burgerinitiatief voor EURATOM

Contentverzamelaar

Commissie: geen burgerinitiatief voor EURATOM

Sinds 1 april kunnen Unieburgers bij de Europese Commissie een burgerinitiatief indienen. Belangrijke voorvraag is of het initiatief binnen de bevoegdheden van de EU valt. Ook is het belangrijk dat het initiatief binnen de bevoegdheden van de Commissie valt om tot handelen over te gaan. De Commissie publiceert de afwijzingsbrieven op internet. Uit het eerste afgewezen initiatief blijkt dat Unieburgers geen initiatieven kunnen indienen die zien op het EURATOM-verdrag.

De Commissie heeft besloten het initiatief ‘My voice against nucleair power’ niet te registreren. Deze groep Unieburgers wil dat alle nucleaire energie in de EU wordt afgeschaft en dat er ‘schone’ energie voor in de plaats komt.

De Commissie heeft  het initiatief afgewezen omdat het niet voldoet aan de eisen van de verordening inzake het burgerinitiatief. Volgens de Commissie is het burgerinitiatief niet van toepassing is op het EURATOM-verdrag. Artikel 11 van het EU-verdrag (dat over het burgerinitiatief gaat) is niet opgenomen in artikel 106bis van het EURATOM-verdrag en daarom niet van toepassing op dat verdrag. De Commissie kan dus niet voor deze groep burgers regelen dat alle nucleaire energie wordt afgeschaft.

Op de website met afgewezen initiatieven valt op hoe bijzonder sommige initiatieven zijn. Zo wil een andere groep dat de Commissie aanbeveelt het Europese Volkslied (Ode aan de vreugde/negende symfonie van Beethoven) in het Esperanto te zingen. Ook dit initiatief haalde het register van de Commissie niet. De Commissie ziet geen juridische basis voor een dergelijke aanbeveling. Daarnaast merkt zij  op dat het Esperanto geen onderdeel is van het cultuurbeleid van de lidstaten, noch deel uitmaakt van het gedeelde culturele erfgoed.

Klik hier voor alle afwijzingsbrieven