Commissie: Italië mag vingerafdrukken nemen van Roma

Contentverzamelaar

Commissie: Italië mag vingerafdrukken nemen van Roma

De plannen van de Italiaanse regering om vingerafdrukken te nemen bij de Roma-minderheid in dat land hebben de goedkeuring van de Europese Commissie. Wanneer er geen andere mogelijkheid is om de identiteit van de personen in kwestie vast te stellen, is het afnemen van vingerafdrukken gerechtvaardigd. Er is geen sprake van discriminatie naar etnische achtergrond, zo vindt de Commissie.

De Italiaanse regering lag onder vuur na aankondiging van de controversiële maatregel. Onder andere de Raad van Europa, het Europees Parlement en het EU-Grondrechtenbureau uitten harde kritiek. Volgens een woordvoerder van Justitiecommissaris Jacques Barrot is er geen sprake van ‘gegevensverzameling op basis van etnische achtergrond of religie’. Het afnemen van vingerafdrukken in de Italiaanse zigeunerkampen is noodzakelijk, aangezien zij op geen enkele andere wijze geïdentificeerd kunnen worden.

Commissaris had eerder een verklaring van de Italiaanse regering geëist toen de plannen bekend werden. Na indiening van een verklarend rapport is de Commissie dus gerustgesteld.