Commissie ontvouwt plannen voor Stockholm-programma

Contentverzamelaar

Commissie ontvouwt plannen voor Stockholm-programma

Volgens de Europese Commissie moeten ‘gewone burgers’ centraal staan in het nieuwe Stockholm-programma voor EU-samenwerking op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ). De Europese Commissie heeft door middel van een mededeling aan de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement haar beleidsprioriteiten voor het programma bekend gemaakt. Ook heeft de Commissie een uitgebreide evaluatie van het aflopende Haags programma gepubliceerd.

Uit de evaluatie van het Haags programma trekt de Commissie drie lessen waar zij in de toekomst wil verbeteren:

- JBZ-samenwerking staat niet op zichzelf. Thema’s die op dit moment onder dit gebied vallen, zijn van belang voor alle beleidsterreinen zo vindt de Commissie. Goede voorbeelden hiervan zijn onderwerpen als transparantie en de bescherming van grondrechten. Een ander voorbeeld is migratie. Dit hangt sterk samen met het buitenlandse beleid van de EU en de lidstaten.
- Meer aandacht voor implementatie en handhaving. Het Haags programma heeft geleid tot flink veel wetgeving. De Commissie is van mening dat de focus nu moet komen te liggen op implementatie en handhaving van die wetgeving.
- Het gebruik van evaluaties verbeteren. Hierdoor kan meer duidelijk worden gemaakt wat het effect is geweest van een bepaald stuk wetgeving.
- Het versterken van relaties met derde landen en organisaties. Samenwerking met derde landen kan de samenwerking in Europa voor een belangrijk deel aanvullen.

Voor het Stockholm-programma presenteerde de Commissie de volgende beleidsprioriteiten:

- de bescherming van grondrechten.
- de Europese burger moet méér toegang krijgen tot de gerechten van andere lidstaten. Samenwerking tussen juridische professionals moet worden versterkt. Obstakels voor wederzijdse erkenning moeten uit de weg worden geruimd.
- een binnenlandse veiligheidsstrategie voor de EU. De politiesamenwerking moet worden versterkt. Meer coördinatie is nodig voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad en terrorisme.
- het instellen van een systeem voor immigratie en asiel dat solidariteit tussen de lidstaten en samenwerking met derde landen garandeert. Het immigratiebeleid moet beter aansluiten op de vraag op de Europese arbeidsmarkt. De praktijk van het tegengaan van illegale immigratie moet worden verbeterd en de EU moet een gemeenschappelijk asielsysteem krijgen.