Commissie stapt naar Hof wegens salarisconflict

Contentverzamelaar

Commissie stapt naar Hof wegens salarisconflict

De Europese Commissie heeft besloten een beroep in te stellen bij het EU-Hof van Justitie tegen de weigering van de Raad om de salarissen van de EU-ambtenaren te verhogen met 3,7%. De Raad besloot dit percentage te verlagen naar 1,85%. Reden is de huidige economische crisis. De Commissie wil dat het Hof, door middel van een versnelde procedure, het besluit van de Raad nietig verklaart.

Het conflict betreft ongeveer 50.000 werknemers. Zij werken onder andere bij de Commissie, de Raad, het Europees Parlement en het Hof van Justitie. Maar de verhoging treft bijvoorbeeld ook de ambtenaren van de nog op te richten Europese Dienst voor Extern Optreden, de EDEO.

Het conflict gaat om de interpretatie van het statuut van de ambtenaren van de Europese Gemeenschappen. De jaarlijkse salarisverhoging is gebaseerd op een rapport van Eurostat (het statistisch bureau van de EU). Deze onderzoekt de kosten van levensonderhoud in Brussel en vergelijkt deze met de kosten van nationale ambtenaren in Parijs, Berlijn, Den Haag, Rome, Luxemburg, Londen en Madrid. De peilmaand is juni.

Omdat de salarisverhoging tot stand komt door middel van een objectieve methode gebaseerd op cijfers uit Belgiƫ en andere lidstaten, is het volgens de Commissie niet mogelijk voor de Raad om hier van af te wijken bij de jaarlijkse vaststelling van de aanpassing. Als de salarissen in Brussel een de hoofdsteden minder hard stijgen, dan zullen de salarissen van de EU volgen, met enige vertraging.

De Raad wijst op de huidige economische omstandigheden in de EU. Deze omstandigheden rechtvaardigen volgens de Raad een lager cijfer.