Commissie wil behoud kredietmogelijkheden tijdens crisis

Contentverzamelaar

Commissie wil behoud kredietmogelijkheden tijdens crisis

De Europese Commissie is met een nieuwe mededeling gekomen ter verduidelijking van het staatssteunregime in de huidige financiƫle crisis. Volgens de Commissie kan staatssteun aan banken en andere bedrijven onder voorwaarden worden toegestaan, maar dienen de lidstaten ervoor te zorgen dat kredietmogelijkheden voor de particuliere sector toereikend en betaalbaar blijven.

Eind oktober kwam de Commissie al met een mededeling over de toepassing van de staatssteunregels in tijden van crisis. In de nieuwe mededeling benadrukt de Commissie dat toereikende en betaalbare toegang tot financiering een voorwaarde is voor investeringen, groei en het scheppen van werkgelegenheid door de particuliere sector. Banken moeten hun normale leningsactiviteiten voortzetten.

De aanpak van de financiƫle crisis moet geen wedloop tussen lidstaten worden. Het gelijke speelveld op de Europese markt moet behouden blijven. Staatssteun dient twee doelen:

- in de eerste plaats om, in het licht van de tijdelijke, uitzonderlijke problemen in verband met de bankcrisis, het verstrekken van leningen aan ondernemingen door banken weer op gang te brengen en er daarmee voor te zorgen dat deze ondernemingen blijvend toegang tot financiering hebben.
- in de tweede plaats om ondernemingen ertoe aan te zetten in de toekomst te blijven investeren, met name in een economie met duurzame groei.

De afgelopen jaren heeft de Commissie veel hervormingen doorgevoerd in het staatssteunrecht. Een goed voorbeeld daarvan is de algehele groepsvrijstellingsverordening, in werking getreden in september 2008. Onder deze nieuwe verordening is er reeds veel mogelijk, met name voor het klein- en middenbedrijf.

In de mededeling geeft de Commissie precies aan wanneer de Commissie een steunmaatregel, op basis van artikel 83, lid 3 onder b EG, zal goedkeuren, met het oog op het behoud van toegang tot financiering. De Commissie maakt hierbij onderscheid naar verschillende vormen van steun, zoals garanties, rentesubsidies, steun voor de productie van groene producten en risicokapitaalmaatregelen.