Commissie wil mes in onnodige rompslomp registratie buitenlandse auto

Contentverzamelaar

Commissie wil mes in onnodige rompslomp registratie buitenlandse auto

De Europese Commissie wil het makkelijker maken rond te rijden in een auto uit een andere lidstaat. Zij doet voorstellen om de onnodige administratieve rompslomp rond de registratie van een buitenlandse auto te beperken. Zo wil de Commissie dat bijvoorbeeld inwoners van Nederland de auto van hun Duitse werkgever niet opnieuw moeten registreren.

Elk jaar worden rond 3,5 miljoen auto’s van de ene lidstaat naar de andere lidstaat overgebracht als gevolg van bijvoorbeeld verhuizing of koop. Op basis van de nationale regels moeten deze auto’s vervolgens opnieuw geregistreerd worden. Uit onderzoek van de Commissie blijkt dat door uiteenlopende nationale regels en registratievoorwaarden deze registratie uitdraait op een omslachtige en langdurige procedure. Deze procedure duurt gemiddeld vijf weken en kost gemiddeld 400 euro.

De Commissie wil een einde maken aan deze “bureaucratische nachtmerrie”. Op 4 april presenteerde de Commissie haar voorstellen voor vereenvoudiging van de registratieprocedure voor buitenlandse auto’s. De Commissie stelt voor de administratieve formaliteiten voor de her-inschrijving in een andere lidstaat van auto’s, bestelwagens, bussen en vrachtwagens sterk te vereenvoudigen bijvoorbeeld bij verhuizing naar een andere lidstaat en bij de aankoop van een tweedehands auto in een andere lidstaat. Zo stelt de Commissie voor dat iemand die een deel van een jaar in een ander EU-land leeft, niet meer zijn auto in dat land moet aanmelden. Ook wil de Commissie dat bijvoorbeeld inwoners van Nederland de auto van hun Duitse werkgever niet opnieuw moeten registreren.

Volgens de Commissie zullen de voorgestelde aanpassingen tot een besparing van 1,5 miljard euro per jaar leiden. Het voorstel zal nu worden besproken in het Europees Parlement en de Raad.

Persbericht van de Commissie