Consultatie over etikettering van levensmiddelen; consumentenvoorlichting, voorlichting over alcoholische dranken en facilitering van gezondere voedingskeuzes

Contentverzamelaar

Consultatie over etikettering van levensmiddelen; consumentenvoorlichting, voorlichting over alcoholische dranken en facilitering van gezondere voedingskeuzes
13 dec

Consultatie over etikettering van levensmiddelen; consumentenvoorlichting, voorlichting over alcoholische dranken en facilitering van gezondere voedingskeuzes

Activiteitendata
-
online

De Europese Commissie start een drietal consultaties over etikettering van levensmiddelen met betrekking tot consumentenvoorlichting, voorlichting over alcoholische dranken en facilitering van gezondere voedingskeuzes. He t voorstel tot het opstellen van een EU-Verordening tot herziening van de EU-regels voor consumentenvoorlichting maakt deel uit van de EU-strategie "van boer tot bord”. Het doel is te zorgen voor betere informatie op het etiket om consumenten te helpen gezondere en duurzamere voedingskeuzes te maken en voedselverspilling aan te pakken door gestandaardiseerde vermelding van de voedingswaarde op de voorzijde van de verpakking, uitbreiding van verplichte oorsprongs- of herkomstaanduidingen voor bepaalde producten en herziening van de EU-regels over datumaanduidingen (“te gebruiken tot” en “ten minste houdbaar tot”). Het voorstel voor een verordening met regels voor de etikettering van alcoholhoudende dranken, met een verplichte lijst van ingrediënten en een vermelding van de voedingswaarde vormt een aanvulling op de herziening van de EU-regels inzake consumentenvoorlichting over levensmiddelen in het verlengde van het Europees kankerbestrijdingsplan. Het voorstel voor een verordening ter facilitering van gezondere voedselkeuzes beoogt voedselwaardes zoals vet, suikers en/of zout in voedsel waarboven voedings- en gezondheidsclaims beperkt of verboden kunnen worden vast te leggen.

De consultaties (1, 2 en 3) lopen van 13 december 2021 tot 7 maart 2022.