Crisis voorop bij beleidsprioriteiten Europese Commissie 2010

Contentverzamelaar

Crisis voorop bij beleidsprioriteiten Europese Commissie 2010

De financiële crisis zal het beleid van de Commissie voor de komende jaren beheersen. De EU moet in deze crisis snel, daadkrachtig en gecoördineerd optreden. Het Europese economisch herstelplan is het absolute speerpunt. Onzekere factor blijft de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Dat schrijft de Commissie in haar beleidsstrategie voor 2010.

Verdere speerpunten in 2010 zijn volgens de Commissie:

- het klimaat; in december 2008 vindt de klimaatconferentie in Kopenhagen plaats
- het EU-burgerschap; in 2010 gaat het Stockholmprogramma voor Justitie en Binnenlandse Zaken van start
- externe betrekkingen; met name de onderhandelingen met Kroatië en Turkije
- beter wetgeven/transparantie; 25% minder regeldruk in 2012.

De jaarlijkse beleidsstrategie is de kick-off van een politieke discussie in Brussel. Na de presentatie van de beleidsstrategie komt er een dialoog met de Raad van de EU en het Europees Parlement op gang. Op basis van deze dialoog zal de Commissie in het najaar een werkprogramma voor het komende jaar presenteren. In dat programma kondigt de Commissie concrete acties aan. Het is op dat moment ook duidelijk hoeveel ruimte de begroting laat.

In 2009 zal een nieuwe Commissie aantreden. Deze Commissie zal de beleidsstrategie opnieuw heroverwegen voordat er een werkprogramma voor 2010 wordt vastgesteld. Hiermee is nadrukkelijk rekening gehouden in het stuk.

De toekomst van het Verdrag van Lissabon zorgt voor een onzekere factor in het beleid. Als het verdrag in werking treedt zal de Commissie met voorstellen moeten komen om de werking van het Verdrag volle kracht te geven. Het is voor de Commissie lastig om hierop vooruit te lopen.