Debat over EU-subsidiariteit komt op gang

Contentverzamelaar

Debat over EU-subsidiariteit komt op gang

In het regeerakkoord is afgesproken aanbevelingen te doen aan de Europese Commissie over beleid dat naar de mening van Nederland niet meer op EU-niveau moet worden ingevuld, op basis van het beginsel van subsidiariteit. Alle Haagse departementen zijn nu begonnen met een inventarisatie op hun beleidsterreinen welke maatregelen naar Nederlands inzicht beter zouden kunnen worden ingevuld op het niveau van de lidstaten. De politieke partijen in de Tweede Kamer hebben alvast een paar schoten voor de boeg gelost.

Het subsidiariteitsbeginsel, dat is vastgelegd in artikel 5, lid 3 EU-verdrag, houdt in dat de EU haar bevoegdheden pas uitoefent wanneer dat noodzakelijk is. Gedachte achter het beginsel is dat besluitvorming zo dicht mogelijk bij de burger plaatsvindt en dat er wordt opgetreden op het meest aangewezen niveau.

Het kabinet zal in de jaarlijkse ‘Staat van de Unie’ nader ingaan op dit project. In een brief aan de Tweede Kamer over de toespraak van de Britse premier Cameron is aangegeven dat “op pragmatische wijze zal moeten worden bezien of sommige, eerder bij de Europese overheid belegde verantwoordelijkheden en taken niet beter door de overheden van de lidstaten kunnen worden uitgevoerd.”

Uit de eerste reacties van de politieke partijen in de Tweede Kamer blijkt dat er verschillend wordt aangekeken tegen de vraag wat de EU moet doen en wat niet. VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemt de lengte van zwangerschapsverlof als onderwerp dat niet op EU-niveau zou moeten worden belegd, terwijl SP-kamerlid van Bommel juist sociale afspraken op EU-niveau mist. CDA-fractievoorzitter van Haersma Buma presenteerde een lijst met onderwerpen die wat hem betreft beter op het niveau van de lidstaten kunnen worden aangepakt.