Drie lezingen EP niet genoeg voor compromis arbeidstijdenrichtlijn

Contentverzamelaar

Drie lezingen EP niet genoeg voor compromis arbeidstijdenrichtlijn

Het is het Europees Parlement en de Raad van Ministers van de EU niet gelukt om overeenstemming te bereiken over de voorgestelde arbeidstijdenrichtlijn. Vijf jaar onderhandelen komt hiermee tot een eind. Voor het eerst sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Amsterdam is het deze instellingen niet gelukt om het in een bemiddelingscomité eens te worden over een voorstel.

Het bemiddelingscomité is de laatste mogelijkheid voor het EP en de Raad om het eens te worden in de codecisieprocedure. De Europese Commissie neemt ook deel aan het comité en speelt een bemiddelende rol.

De delegatie van het Europees Parlement in het bemiddelingscomité stemde met grote meerderheid tegen het voorstel voor een nieuwe arbeidstijdenrichtlijn (15 tegen, 0 voor, 5 onthoudingen).

Grote obstakel is de zogenoemde 'opt-out'. Dit geeft werknemers de mogelijkheid in te stemmen met een werkweek langer dan 48 uur. Voor een meerderheid van de parlementariërs is dit niet acceptabel. Zij probeerden nog in te bouwen dat de opt-out ‘uitzonderlijk’ en ‘tijdelijk’. Hiermee kon de Raad echter niet akoord gaan. Met name in het Verenigd Koninkrijk wil deze opt-out graag behouden.

Ander twistpunt zijn wacht- en slaapdiensten. Volgens het EP wil de Raad afbreuk doen aan rechtspraak van het Hof van Justitie waarin is bepaald dat deze diensten volledig als arbeidstijd worden meegeteld (arresten in de zaken SIMAP, Jaeger en Dellas).

Op 4 mei 2009 debatteert het EP over de gang van zaken. De wetgevingsprocedure is nu ten einde; het voorgestelde besluit wordt geacht niet te zijn aangenomen.