Duitse politiek bereikt akkoord ratificatie Verdrag van Lissabon

Contentverzamelaar

Duitse politiek bereikt akkoord ratificatie Verdrag van Lissabon

Het Duitse parlement krijgt meer bevoegdheden bij Europese besluitvorming. De regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben een akkoord bereikt over de aanpassing van de Duitse ratificatiewet voor het Verdrag van Lissabon. Met deze aanpassing wil de Duitse wetgever tegemoet komen aan de eisen van het Bundesverfassungsgericht. Eind juni oordeelde het Duitse constitutionele hof dat de Duitse ratificatie geen inbreuk maakt op de Duitse grondwet maar wel aanpassing behoeft. Ondertussen worden in Tsjechië nieuwe bezwaren tegen het Verdrag van Lissabon in stelling gebracht.

Volgens de uitspraak van het constitutioneel hof in Karlsruhe van 30 juni jl. moet de rol van het nationale parlement bij Brusselse onderhandelingen versterkt worden. Volgens de uitspraak biedt het regime van de (oude) ratificatiewet de Bundestag en Bundesrat te weinig mogelijkheden voor het Duitse Parlement om Europese besluiten te toetsen aan de Duitse Grondwet. De afgelopen tijd hebben zowel de regeringspartijen, enkele oppositiepartijen en de Länder hierover onderhandeld. De discussie is in hoeverre het parlement instemmingsrecht moet krijgen.

Belangrijkste knelpunt tijdens de onderhandelingen voor de aanpassing van de ratificatiewet was de positie van de Beierse CSU. Deze partij wilde graag een instemmingsrecht voor alle EU-wetgeving invoeren voor de Bondsdag en Bondsraad. Dat voorstel maakt geen onderdeel uit van het uiteindelijke pakket. Het parlement krijgt een voorafgaand instemmingsrecht als er bepaalde bevoegdheden worden overgedragen aan de EU (bijvoorbeeld het omzetten van besluitvorming met eenparigheid van stemmen naar gekwalificeerde meerderheid). Op andere vlakken zal de regering uitgebreider gaan samenwerken met het parlement,bijvoorbeeld over de onderhandelingen voor internationale handelsakkoorden. Op deze terreinen is de regering echter niet gebonden aan het standpunt van het parlement.

De parlementaire procedure kan afgerond zijn op 18 september 2009. De vraag is of de aanpassing voldoende recht doet aan de uitspraak. Politici hebben al aangekondigd een nieuwe klacht bij het Bundesverfassungsgericht in te dienen.

In Tsjechië zal een groep senatoren opnieuw een beroep gaan doen op het oordeel van het constitutionele hof in Brno. Het Tsjechische constitutionele Hof oordeelde eind 2008 unaniem dat het Verdrag van Lissabon niet in strijd is met de Tsjechische grondwet.

Tsjechische senatoren stappen naar constitutioneel Hof
De senatoren vallen een nieuwe wet aan, die werd gemaakt als gevolg van de ratificatie van het Verdrag van Lissabon en erin voorziet dat een meerderheid van het parlement moet instemmen met de overdracht van bevoegdheden aan de EU. Zij vinden de gewone meerderheid van parlementariërs die moeten instemmen met de overdracht niet genoeg. Dat moet volgens hen zestig procent van de parlementariërs worden, een zogenoemde constitutionele meerderheid. President Klaus van Tsjechië heeft al aangekondigd dit initiatief af te wachten voordat hij zijn handtekening zet onder de Tsjechische ratificatie. Op 9 en 10 oktober 2009 vinden er verkiezingen plaats in Tsjechië.

Op 17 september 2009 organiseert het ECER een discussiebijeenkomst over de uitspraak van het Bundesverfassungsgericht. Klik hier voor meer informatie.