ECER-seminar: EU wetgevingsproces in de praktijk
Nieuwsbericht | 15-10-2013
Welke hobbels kun je verwachten in de Europese wetgevingsprocedures? Hoe ga je effectief om met gelijkgezinden en met het EP? Hoe werken trilogen in de praktijk? Kan de Commissie een wetgevingsvoorstel intrekken? Wanneer moet een regeling worden gesplitst? Hoe ga je om met subsidiariteit en proportionaliteit richting ons eigen parlement en in Brussel? Wanneer kies je voor comitologie en wanneer voor delegatie? Welke haken en ogen zijn er bij de vaststelling van algemene oriëntaties en raadsconclusies?
Sprekers
Mariëtta Schuerman en Tim Stok van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie zullen ingaan op de verschillende wetgevingsprocedures.
Joop Nijssen van de Directie Integratie Europa van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal de praktijk van subsidiariteit, proportionaliteit en het behandelvoorbehoud behandelen.
Ivo van der Steen, Geertje Rohof en Philip Strik van de Directie Juridische Zaken, Afdeling Europees recht, van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zullen respectievelijk ingaan op de keuze van een rechtsgrondslag en de splitsing van regelingen, de keuze tussen delegatie en comitologie, en allerlei vormen van bijzondere besluiten, zoals raadsconclusies, algemene oriëntaties, internationale standpunten en inter-institutionele akkoorden.
We zitten vol! Helaas kunt u zich niet meer voor dit seminar aanmelden.