EP-verkiezingen: “Aan jou de keus!”

Contentverzamelaar

EP-verkiezingen: “Aan jou de keus!”

Van 4 tot en met 7 juni aanstaande vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. In Nederland zal dat op 4 juni zijn. In totaal staan er 736 parlementszetels op het spel, voor Nederland 25 zetels. Het Europees Parlement heeft een speciale website opgesteld voor burgers onder het (voor de hand liggende) motto: Europese verkiezingen, aan jou de keus!

Vanaf de komende verkiezing gaat het aantal Nederlandse zetels, conform het nu geldende Verdrag van Nice, terug van 27 naar 25 zetels. In de periode 2009-2014 krijgt Nederland er waarschijnlijk wel weer een zetel bij. Op de Europese Raad van december is afgesproken om na inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon extra EP-zetels toe te voegen voor het EP-mandaat van 2009-2014.

In Nederland zijn inmiddels bijna alle lijsttrekkers voor de komende EP-verkiezing bekend: Wim van de Camp (CDA), Thijs Berman (PvdA), Hans van Baalen (VVD), Sophie in ’t Veld (D66), Judith Sargentini (GroenLinks) en Peter van Dalen (Christen-Unie). Verder heeft de SP Dennis de Jong en de SGP Bas Belder als beoogd lijsttrekker naar voren geschoven. De Partij voor de Dieren houdt op 22 maart haar partijcongres. Van de PVV en de Lijst Verdonk is nog niet bekend of ze zullen meedoen.

Of huidig Commissievoorzitter José Manuel Barroso (Christendemocraat, Portugal) zijn ambitie voor een tweede termijn realiseert hangt mede af van de vraag of de Christendemocraten de EP-verkiezingen zullen winnen. Commissarissen Reding (Christendemocraten, Luxemburg) en Michel (Waalse Liberalen, België) willen ook aanblijven als Commissaris en gaan binnenkort op EP-verkiezingscampagne als lijsttrekkers voor hun partijen.

Overigens is het voor een aspirant- Commissaris geen vereiste om kandidaat te zijn voor de EP-verkiezingen. De hoofdsteden dragen in overleg met de nieuwe Voorzitter hun man of vrouw voor en het EP stemt vervolgens over de voltallige aspirant- Commissie.

Bron: nieuwsbrief SZW-Brussel