EP wil harde aanpak loonkloof

Contentverzamelaar

EP wil harde aanpak loonkloof

In de Europese Unie verdienen vrouwen gemiddeld 15% minder loon dan mannen die hetzelfde werk doen. In de particuliere sector is het verschil zelfs 25%. Het Europees Parlement wil dat de EU harde maatregelen neemt om dit verschijnsel tegen te gaan. Er moeten sancties komen, zoals compensatie voor gedupeerden, administratieve boetes, uitsluiting van overheidsuitkeringen en subsidies voor werkgevers en publicatie van overtreders. Met 590 stemmen voor en 23 tegen heeft het Parlement in een rapport de Commissie opgeroepen om actie te ondernemen.

Als een vrouw hetzelfde jaarsalaris wil verdienen als een man dan zal zij tot en met 22 februari van het volgende jaar moeten werken om aan hetzelfde bedrag te komen. Volgens het EP dragen vrouwen op vele andere manieren via betaalde arbeid ‘hun steentje bij’ aan de samenleving. Dit maakt vrouwen meer kwetsbaar voor armoede en sociale achterstand.

Er bestaat al veel wetgeving en jurisprudentie op dit gebied, zoals richtlijn 2006/54/EG betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke kansen en gelijke behandeling van mannen en vrouwen in arbeid en beroep. Volgens de Europarlementariërs zit het probleem vooral in de uitvoering.

In de resolutie wordt de Commissie opgeroepen om:

- vóór 31 december 2009 te komen tot een voorstel om de huidige wetgeving aan te scherpen. Het EP wil een verduidelijking van de definitie van de loonkloof, een regelmatige looncontrole bij bedrijven en het opleggen van harde sancties als er sprake is van discriminatie.
- zorg te dragen voor verspreiding van informatie en richtsnoeren over praktische methodes (in het bijzonder voor het midden- en kleinbedrijf) om de loonkloof aan te pakken.
- een Europese Equal Pay Day in te stellen.

Voor wat betreft de voorgestelde sancties is het EP voorstander van:

- compensatie of reparatie, die niet beperkt moeten worden door vooraf een bovengrens vast te stellen;
- sancties, die uitkering van een compensatie aan het slachtoffer moet inhouden;
- administratieve boetes, bijvoorbeeld voor het niet informeren over, het gebrek aan verplicht aanleveren of het ontbreken van een analyse en evaluatie van naar geslacht opgesplitste loonstatistieken die zijn verzocht door de arbeidsinspectie of de bevoegde instanties voor bevordering van gelijke kansen;
- uitsluiting van overheidsuitkeringen, subsidies (met inbegrip van door de lidstaten beheerde EU-subsidies) en procedures voor overheidsopdrachten, zoals reeds voorzien in Richtlijn 2004/17/EG en 2004/18/EG inzake openbare aanbestedingsprocedures.
- identificatie van de overtreders, die openbaar dient te worden gemaakt.