ESM-verdrag aan EU-Hof voorgelegd

Contentverzamelaar

ESM-verdrag aan EU-Hof voorgelegd

De hoogste Ierse rechter (Supreme Court) heeft aan het EU-Hof gevraagd uitspraak te doen over het ESM-verdrag en de bijbehorende wijziging van het EU-werkingsverdrag. Het EU-Hof gaat de zaak versneld behandelen. De Ierse rechter heeft onder andere gevraagd of het ESM-verdrag in strijd is met de zogenoemde ‘no bail-out’ clausule van artikel 125 van het EU-Werkingsverdrag.

De zaak is in Ierland begonnen door het Ierse parlementslid Thomas Pringle. Hij vecht de Ierse ratificatie van het ESM-verdrag en wijziging van het EU-Werkingsverdrag aan. Na een procedure bij de High Court is de zaak bij de Supreme Court beland, die de zaak doorzet naar het EU-Hof. De Ierse rechter vraagt het Hof of de wijziging van artikel 136 lid 3 VWEU geldig is, het ESM-verdrag verenigbaar is met de no bail-out clausule van artikel 125 VWEU en of het ESM-verdrag in werking kan treden voordat alle lidstaten de verdragswijziging hebben geratificeerd.

Het EU-Hof heeft besloten de zaak versneld te behandelen en de deadlines voor behandeling van de zaak vastgesteld op 14 september (indienen schriftelijke opmerkingen) en 23 oktober (pleidooi).

Zie hier de zaak