EU-debatten in de Tweede Kamer: u hoeft niets meer te missen

Contentverzamelaar

EU-debatten in de Tweede Kamer: u hoeft niets meer te missen

Altijd al met chips op de bank nog even dat Kamerdebat over de Europese Raad willen bekijken? Dat kan nu met de nieuwe online dienst van de Tweede Kamer, debatgemist.tweedekamer.nl. De Tweede Kamer volgt hiermee andere parlementen in Europa waar deze dienst al langer bestaat. En voor kwesties met betrekking tot de Europese Unie kunnen debatten in andere EU-lidstaten en in Brussel minstens zo interessant zijn. Het ECER zet voor u de mogelijkheden op een rij.

Zo hield het Britse House of Lords onlangs nog een interessante hoorzitting over het EU-Hof van Justitie, dat hier te bekijken is. Ook in het Britse House of Commons kunt u hier debatten later terugkijken.

Verder wijst het ECER u op de videodiensten van de Duitse Bondsdag, de Franse Assemblée nationale en de Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers.

Wist u trouwens dat u ook wetgevingsdebatten in de Raad van Ministers kunt volgen? Deze debatten zijn openbaar (artikel 16, lid 8 EU) en op de website van ‘Council live’ kunt u ze volgen. Via de button ‘archived events vindt u overzichten van de verschillende vakraden. Ook zijn daar persconferenties te zien. U kunt zelfs handig doorklikken naar de inbreng van de Nederlandse delegaties, met de button ‘NL’. Zo kunt u zelf zien hoe Nederlandse ministers optreden in Brussel.

Ook het Europees Parlement heeft een ‘on demand’ video-dienst, klik hier.

Het EU-Hof van Justitie publiceert ook beelden van bepaalde uitspraken en soms ook van hoorzittingen. Deze worden ontsloten via de dienst ‘Europe by Satellite’. Zie hier bijvoorbeeld een impressie van een hoorzitting bij het Hof, een zogenoemde ‘mondelinge behandeling’.