EU en Turkije bereiken akkoord over migratie

Contentverzamelaar

EU en Turkije bereiken akkoord over migratie

De EU en Turkije zijn overeengekomen dat alle irreguliere migranten die oversteken naar de Griekse eilanden voortaan worden teruggestuurd naar Turkije. Dit zal gebeuren in volledige overeenstemming met het EU-recht en het internationale recht, zo verklaarde voorzitter Tusk na afloop van de bijeenkomst.

Op hun bijeenkomst van 18 maart 2016 zijn de leiders van de EU en Turkije overeengekomen dat alle irreguliere migranten die oversteken naar de Griekse eilanden voortaan zullen worden teruggestuurd naar Turkije. Dit zal gebeuren in volledige overeenstemming met het internationale recht en het EU recht. Volgens de bestaande afspraken zal voor elke Syriër die wordt teruggestuurd naar Turkije, een andere Syriër vanuit Turkije worden overgenomen door de EU.  Aan de verklaring na afloop wordt het volgende ontleend:

1) Alle nieuwe irreguliere migranten die vanuit Turkije oversteken naar Griekenland, worden voortaan naar Turkije teruggestuurd. Dit zal gebeuren in volledige overeenstemming met het EU-recht en het internationaal recht, en enige vorm van collectieve uitzetting is derhalve uitgesloten. Alle migranten zullen bescherming genieten in overeenstemming met de betreffende internationale normen en met inachtneming van het beginsel van non-refoulement. Dit is een tijdelijke en buitengewone maatregel die nodig is om een eind te maken aan het menselijk leed en om de openbare orde te herstellen. Migranten die op de Griekse eilanden aankomen, zullen deugdelijk worden geregistreerd en eventuele asielverzoeken zullen door de Griekse autoriteiten individueel worden verwerkt overeenkomstig de richtlijn asielprocedures, in samenwerking met het UNHCR. Migranten die geen asiel aanvragen of wier asielverzoek overeenkomstig die richtlijn ongegrond of niet-ontvankelijk wordt bevonden, zullen naar Turkije worden teruggestuurd. Turkije en Griekenland zullen met de steun van de instellingen en agentschappen van de EU de nodige stappen ondernemen en zo nodig bilaterale regelingen treffen, bijvoorbeeld betreffende de aanwezigheid per 20 maart 2016 van Turkse functionarissen op de Griekse eilanden en van Griekse functionarissen in Turkije, teneinde de nodige verbindingen tot stand te brengen en aldus ertoe bij te dragen dat die regelingen soepel functioneren. De kosten voor de operaties in verband met de terugkeer van irreguliere migranten zullen door de EU worden gedragen.

2) Voor elke Syriër die vanaf de Griekse eilanden naar Turkije wordt teruggestuurd, zal een andere Syriër vanuit Turkije in de EU worden hervestigd, rekening houdend met de kwetsbaarheids¬criteria van de VN. Er zal met de steun van de Commissie, EU-agentschappen, andere lidstaten en het UNHCR een mechanisme worden ingesteld om ervoor te zorgen dat dit beginsel wordt toegepast vanaf de dag waarop de terugkeeroperaties een aanvang nemen. Voorrang zal worden gegeven aan migranten die niet eerder op een irreguliere manier de EU zijn binnengekomen of dit hebben geprobeerd. Van EU-zijde zal hervestiging krachtens dit mechanisme in eerste instantie worden geïmplementeerd door de toezeggingen na te komen die de lidstaten hebben gedaan in de conclusies van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, van 20 juli 2015, in het kader waarvan er nog 18 000 plaatsen voor hervestiging overblijven. Aan eventuele verdere hervestigingsbehoeften zal worden voldaan door middel van een soortgelijke vrijwillige regeling tot een maximum van nog eens 54 000 personen. Het verheugt de leden van de Europese Raad dat de Commissie een wijziging van het herplaatsingsbesluit van 22 september 2015 zal voorstellen, opdat eventuele hervestigings¬toezeggingen die in het kader van deze regeling worden gedaan, kunnen worden verrekend met niet-toegewezen plaatsen uit hoofde van het besluit. Indien deze regelingen niet volstaan om de irreguliere migratie te stoppen, en de terugkeeraantallen benaderen bovengenoemde aantallen, zal dit mechanisme worden herzien. Indien de terugkeer¬aantallen bovengenoemde aantallen overschrijden, zal dit mechanisme worden stopgezet.

De leiders zijn ook overeengekomen dat Turkije alle maatregelen zal treffen om te voorkomen dat nieuwe routes voor illegale migratie ontstaan.

De overeenkomst maakt deel uit van een ruimere strategie voor het aanpakken van de migratiecrisis. Daarnaast bespraken de EU leiders andere aspecten, waaronder humanitaire steun aan Griekenland, versnelde herplaatsing vanuit Griekenland, snelle goedkeuring van het voorstel inzake de Europese grens- en kustwacht en het verdere werk aan het toekomstige Europese migratiebeleid, met inbegrip van de Dublin-verordening.      

Meer info:

Meer info uitvoering migratieakkoord: