EU-Grondrechtenbureau laat tanden zien

Contentverzamelaar

EU-Grondrechtenbureau laat tanden zien

Het in 2007 opgerichte EU-Grondrechtenbureau is niet bevoegd individuele klachten te behandelen. Toch heeft het onlangs een specifiek incident aangegrepen voor een kritische publicatie. De behandeling van Roma in de stad Napels is voor het Grondrechtenbureau reden om in een ‘incident report’ zich kritisch uit te laten over de Italiaanse autoriteiten.

Op 10 mei vond er een poging tot ontvoering van een kind plaats in een buitenwijk van Napels. De dader bleek een 16-jarig Roma-meisje, afkomstig uit het ‘campo nomadi’ (zigeunerkamp) even verderop in de stad. De Napolitanen bedienden zich vervolgens van eigenrichting: het kamp en zijn inwoners werden aangevallen.

De Italiaanse autoriteiten spannen zich onvoldoende in om de positie van Roma te verbeteren, zo vindt het Grondrechtenbureau. Sterker nog, de Italiaanse regering introduceerde een aantal controversiële maatregelen om de grondrechten van Roma verder te schenden: inwoners van de kampen werden verplicht hun vingerafdruk aan de politie geven. Bij speciaal decreet kunnen criminele Roma (in veel gevallen Roemeense onderdanen) het land worden uitgezet.

De publicatie van het Grondrechtenbureau is exemplarisch voor de lastige positie die het bureau heeft. Primair heeft het Grondrechtenbureau het doel de grondrechten te bewaken bij de ontwikkeling en implementatie van gemeenschapsrecht. Daar is een rol voor het Grondrechtenbureau weggelegd die de Raad van Europa niet kan vervullen. Het Grondrechtenbureau heeft niet het mandaat gekregen om individuele klachten behandelen. Het rapport wordt dan ook gepresenteerd als een verzameling van gegevens met een grondrechtelijke analyse. Volgens het Grondrechtenbureau is het doel van het rapport een overzicht te geven van de behandeling van Roma in Italië in de maand mei 2008. Echter, tussen de regels door klinkt stevige kritiek door op de Italiaanse autoriteiten. .

Het rapport van het Grondrechtenbureau verschijnt in de aanloop naar de ‘ Roma-top’ van 16 september 2008 die wordt georganiseerd door de Europese Commissie. Het rapport verwijst hier echter niet naar.