EU-Hof: behandeling asielverzoek door een andere lidstaat op humanitaire gronden verplicht

Contentverzamelaar

EU-Hof: behandeling asielverzoek door een andere lidstaat op humanitaire gronden verplicht

Een lidstaat is op grond van de Dublinverordening verplicht een asielzoeker die zich voegt bij een hulpbehoevend familielid over te nemen van een lidstaat waar de asielzoeker het eerste de EU is binnengekomen. De overnemende lidstaat moet dan zorgdragen voor de inhoudelijke behandeling van het asielverzoek, en niet de lidstaat waar de asielzoeker het eerste de EU is binnengekomen. Dat heeft het EU-Hof bepaald.

Dit blijkt uit het arrest van het EU-Hof van 6 november 2012 in de zaak C-245/11. Mevrouw K is vanuit een derde land naar Polen gekomen en heeft daar een asielverzoek ingediend. Vervolgens is zij naar Oostenrijk gereisd, waar zij zich heeft gevoegd bij haar zoon, haar schoondochter en haar kleinkinderen. Mevrouw K heeft in Oostenrijk een tweede asielverzoek ingediend. De schoondochter van mevrouw K is afhankelijk van de hulp van mevrouw K, wegens een pasgeboren kind en wegens een ernstige ziekte en zware handicap waaraan zij lijdt ten gevolge van een ernstige traumatische gebeurtenis.

Het EU-Hof overweegt dat Oostenrijk mevrouw K niet terug kan sturen naar Polen, welk land op grond van de Dublinverordening (nr. 343/2003) aanvankelijk als verantwoordelijke lidstaat over het asielverzoek van mevrouw K moest beslissen. Op grond van artikel 15, lid 2 van de Dublinverordening moet Oostenrijk er in een situatie als deze voor zorgen dat mevrouw K kan blijven bij het familielid dat zich op het Oostenrijkse grondgebied bevindt. Als voorwaarde geldt wel dat tussen de asielzoeker en het familielid in het land van herkomst al familiebanden bestonden. Tevens moet worden nagegaan of het familielid daadwerkelijk hulp nodig heeft en of de andere betrokkene daadwerkelijk in staat is om de hulp te verlenen. Ook in de omgekeerde situatie acht het Hof deze bepaling toepasselijk: wanneer de asielzoeker hulpbehoevend is en het familielid die hulp kan bieden.

Is aan deze voorwaarden voldaan, dan is de lidstaat verplicht om er voor te zorgen dat de asielzoeker bij het andere familielid kan blijven. Slechts op grond van een uitzonderlijke situatie kan van deze verplichting worden afgeweken. Tot slot is geen formeel verzoek vereist van de oorspronkelijk "verantwoordelijke lidstaat" aan de lidstaat waar het familielid zich bevindt, wanneer de asielzoeker en het familielid zich reeds samen bevinden op het grondgebied van deze laatste lidstaat.

Klik hier voor het arrest.