EU-Hof: geen toegang EU-documenten betreffende een aangemelde fusie of overname

Contentverzamelaar

EU-Hof: geen toegang EU-documenten betreffende een aangemelde fusie of overname

De Europese Commissie mag, onder voorwaarden, toegang tot EU-documenten die van belang zijn in procedures omtrent concentratiecontrole van ondernemingen weigeren, zonder vooraf een concrete en individuele analyse van deze documenten te maken.

Dit heeft het EU-Hof bepaald in zijn arresten van 28 juni 2012 in de zaken C-404/10 P, Commissie/Éditions Odile Jacob SAS, en C-477/10 P, Commissie/Agrofert Holding a.s.

Deze twee zaken gaven het EU-Hof de mogelijkheid voor het eerst in te gaan op de relatie tussen Verordening 1049/2001 (‘Eurowob’) en de Concentratieverordening 139/2004. Terwijl de Eurowob de transparantie van EU-instellingen beoogt, kent de Concentratieverordening regels met betrekking tot de geheimhouding van documenten die verband houden met de controle op fusies en overnames.

In deze zaken weigerde de Commissie om uitgewisselde documenten over de aangemelde concentraties aan de Franse uitgeverij Odile Jacob en het Tsjechische bedrijf Agrofert te verstrekken. Beide bedrijven waren derde partijen in de concentratiecontroles van de Commissie en wilden deze documenten gebruiken ter onderbouwing van hun respectieve beroepen. De twee bedrijven stelden een beroep in bij het Gerecht tegen de beslissing van de Commissie. Het Gerecht vernietigde deze beslissing. Volgens het Gerecht kan de Commissie een document alleen weigeren op grond van een concrete en individuele analyse. Dit geldt ook voor documenten in het kader van de Concentratieverordening.

Het EU-Hof is het niet eens met de analyse van het Gerecht. In hoger beroep bepaalde het Hof dat er sprake was van een algemeen vermoeden dat het verstrekken van deze documenten de commerciële interesses en het doel van het onderzoek zou schaden. Een algemeen toegang tot de documenten zou de plicht van bedrijven om ook gevoelige documenten aan de Commissie te vertrekken in het kader van concentratiecontroles onredelijk maken. Dit zou de bereidheid van bedrijven om aan onderzoeken mee te werken verkleinen. Volgens het EU-Hof moet de Eurowob in het licht van de Concentratieverordening zo worden geïnterpreteerd dat de Commissie toegang tot documenten mag weigeren zonder vooraf een concrete en individuele analyse van de documenten te maken.