EU-Hof: kopiëren van databankgegevens inbreuk Databankrichtlijn

Contentverzamelaar

EU-Hof: kopiëren van databankgegevens inbreuk Databankrichtlijn

Op 18 oktober 2012 heeft het EU-Hof uitspraak gedaan in de zaak C-173/11, Football Dataco v Sportradar. Deze zaak gaat over de vraag wat hergebruik is in de zin van Databankrichtlijn 96/6 ingeval van een internetdatabank. In het bijzonder gaat het om de vraag of het kopiëren van gegevens uit een internetdatabank voor verdere verspreiding gezien moet worden als hergebruik in de zin van de Databankrichtlijn.

Deze zaak betreft een geschil tussen het Duitse Sportradar en het Britse Football Dataco. Football Databoc beschikt over een databank met voetbalgegevens die via het internet geraadpleegd kan worden. Sportradar heeft deze voetbalinformatie naar zijn eigen server gekopieerd en deze vervolgens op verzoek aan derden verder verspreidt.

Volgens het EU-Hof valt deze vorm van kopiëren onder de Databankrichtlijn. Het EU-Hof geeft aan dat de term ‘hergebruik’ gezien moet worden als de verdere verspreiding van (een deel van) de inhoud van de databank naar een publiek. Volgens het EU-Hof is hierbij niet relevant op welke wijze dat gebeurt.

In Nederland speelt op dit moment een soortgelijke zaak. Deze Nederlandse zaak gaat over de toegang van de zoekmachine van Gaspedaal tot de databank van Autotrack. Het Gerechtshof Den Haag heeft in deze zaak vragen aan het EU-Hof gesteld. De verwijzende rechter wil weten wanneer een website wordt beschermd onder de databankenrichtlijn en wanneer een gespecialiseerde zoekmachines op het internet inbreuk maakt op een beschermde website (wanneer er sprake is van een substantieel deel van een databank).

Zie hier de uitspraak van het Hof van Justitie.

Zie hier de verwijzingsuitspraak van het Gerechtshof Den Haag.