EU-inzet kabinet is positief maar tegelijkertijd kritisch

Contentverzamelaar

EU-inzet kabinet is positief maar tegelijkertijd kritisch

Het is deze week tijd voor het jaarlijkse debat met de Tweede Kamer over de Staat van de Unie. In een begeleidende brief zet het kabinet uiteen dat de EU zich zou moeten richten op het zorgen voor welvaart in Europa, het borgen van de veiligheid op het Europese continent en het geven van een stem aan Europa in de wereld.

Normaal gesproken vindt dit debat plaats kort na Prinsjesdag maar vanwege de verkiezingen en de kabinetsformatie is het debat uitgesteld. En dat gaf het nieuwe kabinet ook de mogelijkheid om de actuele visie op de politieke inzet van het kabinet in de EU toe te lichten in een aanvulling op de Staat van de Unie die het kabinet Balkenende IV aan de Tweede Kamer stuurde.

In de kamerbrief geeft het kabinet een visie op de EU in 2030, zoals ook ondernomen is door de zogenoemde Reflectiegroep onder leiding van de Spaanse ex-premier Felipe Gonzales. Aangezien de wereld in rap tempo verandert zou het “van overmoed getuigen” om te schetsen hoe Europa eruit ziet over 20 jaar, maar volgens het kabinet moet de EU zich op drie zaken richten:

- zorgen voor welvaart in Europa. Het kabinet zet sterk in op het verder ontwikkelen van de interne markt (zoals de implementatie van de dienstenrichtlijn en een beter EU-octrooi systeem). Het Europese economische stelsel moet schokbestendiger worden.

- borgen van de veiligheid op het Europese continent. De bestrijding van criminaliteit en terrorisme zal de komende jaren een ‘groeisector’ zijn, aldus het kabinet. Nederland wil fors inzetten op maatregelen om de immigratie naar Nederland fors om te buigen, te beheersen en te verminderen. Hiervoor heeft Nederland de EU nodig. Ook de uitbreiding van de EU levert een bijdrage aan de stabiliteit van het continent. Nederland is gebaat bij ‘kwalitatief goede uitbreiding’ van de EU.

- Europa een stem in de wereld geven. Dit is volgens het kabinet een ‘bestaansgrond’ van de Unie. De globalisering dwingt de EU als één blok op te treden. Het Europese geluid klinkt nog niet echt door (‘too many Europeans, not enough Europe’). De EU moet steviger opereren.