Europees Parlement stemt in met het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem

Contentverzamelaar

Europees Parlement stemt in met het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem

Het Europees Parlement is akkoord gegaan met het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem. De regels van dit kader stellen gemeenschappelijke procedures en termijnen voor het afhandelen van asielaanvragen en kennen aan asielzoekers minimumrechten toe. De regels maken ook een definitief einde aan het terugsturen van asielzoekers naar de lidstaat van hun eerste asielaanvraag als het deze lidstaat niet lukt om de vluchteling op een menswaardige wijze op te vangen.

Momenteel regelt de Dublinverordening welke lidstaat een asielaanvraag in behandeling dient te nemen. Deze richtlijn stelt echter nog geen termijn voor de behandeling van dit verzoek. Met de nieuwe regels zullen lidstaten binnen zes maanden een beslissing moeten nemen.

Het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem scherpt bovendien bestaande wetgeving over de opvang van de asielzoekers aan. Asielzoekers moeten op een goede manier worden opgevangen. Bovendien moet de lidstaat zo spoedig mogelijk de medische en psychologische gesteldheid van de asielzoeker onderzoeken. Binnen dit nieuwe kader zal er in het bijzonder rekening moeten worden gehouden met asielzoekers die speciale behoeften hebben, zoals minderjarige asielzoekers.

De nieuwe regelgeving bepaalt ook dat asielzoekers niet worden terug gestuurd naar lidstaten waar ze het risico lopen op een onmenselijke  behandeling. Als gevolg kunnen asielzoekers niet meer worden teruggestuurd naar de lidstaat van hun eerste asielverzoek indien die de asielzoeker niet op een menswaardige wijze kan opvangen. Om dergelijke problemen vroegtijdig te signaleren zal er een ‘early-warning mechanism’ worden geïntroduceerd.

De nieuwe regels zullen gefaseerd in werking treden. Het is de bedoeling dat het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem in 2015 volledig van kracht is.

 

 

Achtergrond over het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem (website Europees Parlement).

Factsheet van de Europese Commissie over het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem

Artikel EU Observer.