Europese Commissie doet voorstel voor nieuwe energie-etiketteringsverordening voor duurzamere telefoons en tablets
Nieuwsbericht | 21-06-2023
Het gaat om het nieuwe voorstel voor een gedelegeerde Verordening met betrekking tot de energie-etikettering van smartphones en slatecomputers (C(2023) 1672) van 16 juni 2023. Op dezelfde dag kwam de goedkeuring door het Europees Parlement en de Raad van maatregelen om deze apparaten energie-efficiënter en duurzamer te maken en gemakkelijker te repareren, naar aanleiding van een eerder voorstel van de Commissie (uit november 2022) in het kader van een EU-verordening tot vaststelling van eisen inzake ecologisch ontwerp voor smartphones, andere mobiele telefoons dan smartphones, draadloze telefoons en slatecomputers (zie C(2023) 3538 van 16 juni 2023). De twee voorstellen komen onder meer voort uit het actieplan voor de circulaire economie uit 2020, dat tot doel heeft ervoor te zorgen dat producten duurzamer, beter te repareren en gemakkelijker te upgraden worden.
De maatregelen uit de twee voorstellen moeten helpen de economie van de EU circulairder te maken, energie te besparen, de koolstofvoetafdruk te verkleinen, circulaire bedrijfsmodellen te ondersteunen en de voordelen van de Europese Green Deal voor consumenten te verwezenlijken.
Mobiele telefoons en tablets die volgens deze regels worden geproduceerd, zullen op termijn aanzienlijk primaire energie besparen. Ook moeten de nieuwe regels helpen om het gebruik van kritieke grondstoffen te optimaliseren en het recyclen ervan te vergemakkelijken.
In het kader van de voorgestelde verordening inzake energie-etikettering zal bij smartphones en tablets die in de EU in de handel worden gebracht, informatie moeten worden weergegeven over de energie-efficiëntie, levensduur van batterijen, bescherming tegen stof en water en bestendigheid tegen het per ongeluk laten vallen van het apparaat. Het is de eerste keer dat bij een product dat in de EU in de handel wordt gebracht, een repareerbaarheidsscore moet worden weergegeven. Dit moet consumenten in de EU helpen beter geïnformeerde en duurzamere aankoopkeuzes te maken en duurzame consumptie stimuleren.
Voor de nieuwe producten zal gebruik worden gemaakt van de bestaande en bekende EU-energielabels met een schaal van A tot en met G, en in het EU-brede Europees productregister voor energie-etikettering (EPREL) zal aanvullende informatie over het product worden aangeboden.
De goedgekeurde verordening inzake ecologisch ontwerp bevat daarnaast minimumeisen voor mobiele telefoons, draadloze telefoons en tablets die in de EU in de handel worden gebracht, waaronder:
Hoe verder? De nieuwe voorschriften inzake energie-etikettering zullen nu voor een toetsingsperiode van twee maanden worden voorgelegd aan het Europees Parlement en de Raad, waarna zij formeel zullen dienen te worden vastgesteld.
Om de inwerkingtreding van deze twee wetgevingsteksten met betrekking tot dezelfde categorie producten op één lijn te brengen, zal de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU op dezelfde dag plaatsvinden, nadat de voorschriften voor energie-etikettering zijn vastgesteld. Wanneer de beide voorstellen in werking treden, is er ook voorzien in een overgangsperiode van 21 maanden voordat de vereisten van toepassing worden.
Meer informatie: Persbericht Europese Commissie ECER-dossier: Klimaat en milieu- Circulaire economie