Europese Commissie keurt twee Nederlandse steunregelingen voor landbouwproducenten en voor veehouderij goed

Contentverzamelaar

Europese Commissie keurt twee Nederlandse steunregelingen voor landbouwproducenten en voor veehouderij goed

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels haar goedkeuring gehecht aan een nieuwe Nederlandse steunmaatregel van 700 miljoen euro om boeren te compenseren voor het vrijwillig sluiten van veehouderijlocaties in bepaalde gebieden in Nederland om de kwaliteit van het milieu te verbeteren en een duurzamere en milieuvriendelijkere productie in de veehouderijsector te bevorderen. Daarnaast heeft de Commissie wijzigingen goedgekeurd in een bestaande Nederlandse steunregeling om landbouwproducenten te steunen in de context van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.

De goedkeuringsbesluiten zijn beschikbaar onder zaaknummer SA.114339 (besluit van 14 augustus 2024 inzake veehouderijlocaties) en zaaknummer SA.115344 (besluit van 13 augustus 2024 inzake landbouwproducenten en Oekraïne) in het staatssteunregister op de website van het Directoraat-generaal Mededinging van de Europese Commissie.

Compensatie voor de vrijwillige sluiting van veehouderijbedrijven
Met besluit SA.114339 keurde de Europese Commissie in het kader van de EU-staatssteunregels een Nederlandse regeling ten bedrage van 700 miljoen euro goed. Met de regeling worden landbouwers gecompenseerd voor de vrijwillige sluiting van veehouderijbedrijven in bepaalde gebieden in Nederland om de kwaliteit van het milieu te verbeteren en een duurzamere en milieuvriendelijkere productie in de veehouderijsector te bevorderen.

De regeling geldt voor prioritaire gebieden die door de Nederlandse provincies zijn aangewezen, waaronder veengebieden, zandgronden, beekdalen en gebieden in en naast Natura 2000-gebieden.

De regeling loopt tot 1 oktober 2029. De regeling staat open voor kleine en middelgrote veehouders in Nederland die vrijwillig hun veehouderijlocaties in een in aanmerking komend gebied sluiten. Om voor de regeling in aanmerking te komen, moet de jaarlijkse stikstofuitstoot van de locatie bepaalde drempels bereiken om te garanderen dat de sluiting van de locatie voldoende positieve gevolgen heeft voor het milieu. In het kader van de regeling wordt steun verleend in de vorm van rechtstreekse subsidies en gesubsidieerde adviesdiensten.

De regeling is een aanvulling op twee bestaande Nederlandse regelingen (LBV en LBV-plus) om de stikstofdepositie op natuurgebieden te verminderen, die in mei 2023 door de Commissie werden goedgekeurd (zie ook dit ECER-bericht). Veehouders kunnen slechts aan één van de drie regelingen deelnemen.

De Commissie heeft de regeling getoetst aan de EU-staatssteunregels, met name aan artikel 107, lid 3, onder c), van het EU-Werkingsverdrag (op grond waarvan de lidstaten de ontwikkeling van bepaalde vormen van economische bedrijvigheid onder bepaalde voorwaarden kunnen steunen) en aan de richtsnoeren van 2022 voor staatssteun in de landbouw- en de bosbouwsector en in plattelandsgebieden. De Commissie was van oordeel dat de regeling noodzakelijk en passend is om het beoogde doel, namelijk de duurzame en milieuvriendelijke ontwikkeling van de veehouderij, te bereiken en tegelijkertijd de doelstellingen van de Europese Green Deal te ondersteunen. Ook heeft de Commissie geconcludeerd dat de regeling evenredig is, aangezien zij tot het noodzakelijke minimum beperkt blijft en een beperkte impact zal hebben op de mededinging en de handel in de EU. Op basis hiervan heeft de Commissie de Nederlandse regeling goedgekeurd op grond van de EU-staatssteunregels.

Ondersteuning van landbouwers in de context van de oorlog van Rusland in Oekraïne
Met besluit SA.115344 keurde de Europese Commissie de wijzigingen goed in een bestaande Nederlandse regeling om landbouwproducenten te steunen in de context van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Een van de wijzigingen betreft een verhoging van het budget met 50 miljoen euro. De wijzigingen zijn goedgekeurd op grond van het Tijdelijk Kader voor Crisis- en Overgangssteun (“TCTF”), dat op 9 maart 2023 door de Commissie werd goedgekeurd en laatstelijk op 2 mei 2024 (zie ook persbericht van de Commissie en dit ECER-bericht) is gewijzigd.
Meer achtergrondinformatie over de TCTF is ook hier op de website van de Commissie te vinden.

De Commissie keurde de oorspronkelijke regeling goed op 16 februari 2024 (zie SA.112447 en ook dit ECER-bericht). Volgens de regeling bestaat de steun in beperkte steunbedragen in de vorm van rechtstreekse subsidies. De maatregel staat open voor landbouwproducenten die zich bij de ecoregelingen hebben aangesloten en die financiële liquiditeit dreigen te verliezen door de moeilijkheden in de landbouwsector als gevolg van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. In overeenstemming met het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) zijn de ecoregelingen betalingsregelingen die landbouwers steunen bij het invoeren van praktijken die bijdragen aan de bescherming van het milieu, het klimaat en het dierenwelzijn.

Wat de wijzigingen betreft, heeft Nederland onder meer het volgende aangemeld: i) een verhoging van de begroting met 50 miljoen euro, waardoor de totale begroting van de regeling op 100 miljoen euro komt; en ii) de uitbreiding van het toepassingsgebied van de regeling, zodat ook landbouwers die in 2024 aan de ecoregelingen deelnemen, voor de maatregel in aanmerking komen.

De Commissie concludeerde dat de gewijzigde regeling noodzakelijk, passend en evenredig blijft om een ernstige verstoring in de economie van een lidstaat op te heffen, overeenkomstig artikel 107, lid 3, onder b), EU-Werkingsverdrag en de voorwaarden van de TCTF. Op basis hiervan heeft de Commissie de wijzigingen goedgekeurd op grond van de EU-staatssteunregels.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Staatssteun
ECER-dossier: Landbouw