Europese Commissie neemt deel aan de mondiale coalitie in de strijd tegen synthetische drugs

Contentverzamelaar

Europese Commissie neemt deel aan de mondiale coalitie in de strijd tegen synthetische drugs

De Commissie heeft aangegeven deel te gaan nemen aan de nieuw gelanceerde mondiale coalitie op het gebied van bestrijding van synthetische drugs, die onder initiatief van de Verenigde Staten tot stand is gekomen.

Naast regeringen uit diverse landen zijn ook internationale organisaties, zoals het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangesloten bij de coalitie. 

De mondiale coalitie is nodig bevonden om het probleem van synthetische drugs aan te pakken. Over de hele wereld profiteren criminele organisaties van deze drugs. Synthetische drugs worden als mogelijk nog sterker en gevaarlijker dan natuurlijke drugs als cocaïne of heroïne beschouwd. Ook kunnen synthetische drugs overal geproduceerd worden met alledaagse chemicaliën en apparatuur, in kleine hoeveelheden worden vervoerd en worden vermengd met andere drugs.

De mondiale coalitie gaat samenwerken op de volgende thema’s:

  1. Het voorkomen van de productie en de illegale drugshandel in synthetische drugs;
  2. Het opsporen van nieuwe drugsbedreigingen en consumptiepatronen;
  3. Het bevorderen van interventies en diensten van de volksgezondheid om drugsgebruik, overdosis en andere gerelateerde schade te verminderen.

In de komende anderhalf jaar willen de leden van de coalitie met politieke oplossingen komen voor de problemen van synthetische drugs. Daarnaast willen de leden belangrijke documenten gaan goedkeuren en zich gaan binden aan nieuwe maatregelen op het gebied van de aanpak van synthetische drugs. 

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Justitie en Binnenlandse zaken
ECER-dossier: Strafrechtelijke samenwerking>Zware criminaliteit
ECER-dossier: Volksgezondheid
ECER-bericht: Europese Commissie stelt een sterker mandaat voor Europees drugsagentschap voor (18 januari 2022)
Verklaring Nederlandse Regering bij lancering van de coalitie