Europese Commissie ontvangt eerste betalingsverzoek van Nederland in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit

Contentverzamelaar

Europese Commissie ontvangt eerste betalingsverzoek van Nederland in het kader van de herstel- en veerkrachtfaciliteit

Het verzoek heeft betrekking op in totaal 25 mijlpalen en 5 doelstellingen waar Nederland in het kader van de Herstel en Veerkrachtfaciliteit aan werkt. Het omvat hervormingen op gebieden zoals het pensioenstelsel, milieubelastingen, de woningmarkt, zelfstandig ondernemerschap, de digitale transformatie van de centrale overheid, fiscale planning en de netcode voor elektriciteit.

Op 24 mei 2024 ontving de Europese Commissie het eerste betalingsverzoek van Nederland voor 1,3 miljard euro aan subsidies.

Het betalingsverzoek in het kader van de Herstel en Veerkrachtfaciliteit (RRF; zie ook deze website van de Commissie) heeft ook betrekking op aanzienlijke investeringen in opleiding en loopbaanbegeleiding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, beheer van het spoorverkeer, steun voor onderzoek en ontwikkeling van kwantumtechnologieën, investeringen tijdens de COVID-19-pandemie om extra middelen en digitale apparatuur aan studenten te verstrekken, en steun voor digitale gezondheidszorg voor thuiswonende patiënten.

De Europese Commissie moet het Nederlandse verzoek nu gaan beoordelen. Zij zal vervolgens haar voorlopige beoordeling van de verwezenlijking door Nederland van de mijlpalen en doelstellingen die voor deze betaling vereist zijn, aan het Economisch en Financieel Comité van de Raad doen toekomen.

In totaal wordt het Nederlandse herstelplan gefinancierd met 5,4 miljard euro aan subsidies.

Meer informatie over de procedure voor RRF-claims is beschikbaar in dit Q&A-document. Meer informatie over het Nederlandse herstel- en veerkrachtplan is hier te vinden.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Begroting- meerjarenbegroting- begroting 2021-2027
ECER-bericht: Europese Commissie beoordeelt het Nederlandse Herstel en veerkrachtplan positief (12 september 2022)