Europese ombudsman onderzoekt gang van zaken trilogen

Contentverzamelaar

Europese ombudsman onderzoekt gang van zaken trilogen

De Europese ombudsman, Emily O’Reilly, is een onderzoek gestart naar de transparantie van trilogen. Zij heeft de Raad, de Commissie en het EP vragen voorgelegd over hun betrokkenheid bij deze informele wetgevingsonderhandelingen.

Volgens de Europese ombudsman, Emily O’Reilly, wordt in ongeveer 80% van de wetgevingsprocessen in de eerste lezing, als gevolg van overeenstemming in een triloog, een akkoord bereikt tussen het Parlement, de Raad en de Commissie. De onderhandelingen vinden veelal achter gesloten deuren plaats. Er hebben de afgelopen vijf jaar naar schatting 1500 trilogen plaats gevonden.

Zij heeft de Raad, het EP en de Commissie een twaalftal vragen voorgelegd over de lopende trilogen, de documenten die in deze trilogen worden uitgewisseld, de openbaarheid van de stukken en het talenregime. Verder heeft ze deze instellingen gevraagd om alle documenten die betrekking hebben op de deelname van elk van deze instellingen aan specifieke wetgevingsdossiers ( verordening klinische proeven en de richtlijn kredietovereenkomsten) te overleggen, om deze te kunnen vergelijken.

De bevoegdheid van de Europese ombudsman om op eigen initiatief een onderzoek te starten volgt uit artikel 228 EU-Werkingsverdrag. De ombudsman verricht het door haar gerechtvaardigd geachte onderzoek uit op eigen initiatief dan wel op basis van klachten die rechtstreeks of via een EP-lid zijn voorgelegd. De ombudsman oefent haar ambt onafhankelijk uit.

Het onderzoek naar de transparantie van trilogen is een gevolg van de aandacht die parlementsleden en het maatschappelijk middenveld aan dit onderwerp hebben gegeven. De trilogen maken deel uit van de gewone wetgevingsprocedure en worden volgens de ombudsman steeds meer gezien als het moment waarop de definitieve inhoud van een voorstel voor EU regelgeving wordt vastgesteld. De ombudsman wijst op de omstandigheid dat transparantie in het wetgevingsproces van groot belang is voor het opbouwen van vertrouwen in de EU.

Dit is volgens haar geen vrijblijvend belang. Uit artikel 15, eerste lid VWEU vloeit voort dat de instellingen, organen en instanties van de Unie in een zo groot mogelijke openheid werken. Artikel 15, derde lid, EU-Werkingsverdrag bevat een bevoegdheidsgrondslag om EU wetgeving vast te stellen ten aanzien van toegang tot documenten, de Eurowob ( Verordening 1049/2001). De ombudsman is bezorgd of de huidige vorm waarin de trilogen plaatsvinden, wel in overeenstemming is met deze bepalingen.

Het onderzoek van de Europese ombudsman is actueel gelet op het recentelijk aangenomen pakket ‘Betere Regelgeving’ dat de Commissie heeft gepresenteerd. Een interinstitutioneel akkoord tussen Commissie, Parlement en de Raad moet deze doelstellingen schragen. Het voorstel voor dit  akkoord bevat een verplichting voor de instellingen om een passend niveau van transparantie in het wetgevingsproces te garanderen, inclusief de trilogen (punt 28). 

Lees meer over dit onderzoek op de website van de EU-Ombudsman