Europese Raad over de toekomst van de EMU

Contentverzamelaar

Europese Raad over de toekomst van de EMU

De Europese Raad stond vooral in het teken van de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Een aantal kwesties moet nader worden uitgezocht in overleg met de lidstaten. Het bakentoezicht en de bankenunie moeten verder gestalte krijgen door een gezamenlijk resolutiemechanisme. De democratische legitimatie en verantwoording moet plaatsvinden op het niveau waar de besluiten worden genomen. Procedureregels voor de Eurotop-bijeenkomsten moeten in maart 2013 worden vastgesteld.

De ER besprak op 13 en 14 december 2012 het rapport dat ER-voorzitter Van Rompuy heeft opgesteld over de toekomst van de EMU. Minister-president Rutte heeft in de tafelronde over de visie op de verdere ontwikkeling van de EMU het belang benadrukt van het versterken van de EMU. De ER riep ertoe op prioriteit te geven aan het afronden en implementeren van de afspraken over betere begrotingsdiscipline en betere coördinatie van het economisch beleid. Na het six-pack en het Stabiliteitsverdrag moet nu ook het two-pack snel worden afgerond. De ER besloot dat in het kader van een routekaart ter vervolmaking van de EMU een aantal voorstellen nader moet worden onderzocht, waaronder maatregelen om de integriteit van de interne markt te waarborgen.

De ER verzocht daarom voorzitter Van Rompuy om samen met Commissievoorzitter Barroso consultaties met lidstaten te houden en in juni 2013 mogelijke voorstellen te doen met een tijdgebonden routekaart. De volgende terreinen worden daarbij genoemd:

·         het coördineren van nationale economische hervormingen conform de afspraak uit het Stabiliteitsverdrag

·         de sociale dimensie van de EMU inclusief de sociale dialoog;

·         de mogelijkheid en modaliteiten van het afsluiten van contracten tussen lidstaten en EU-instellingen die gedifferentieerd worden al naar gelang de specifieke situatie en waarbij alle eurolanden worden betrokken. Niet-eurolanden kunnen zich ook aansluiten;

·         solidariteitsmechanismen die de inspanningen van lidstaten in het kader van de contracten versterken.

Lees de conclusies van de Europese Raad hier en de brief van het kabinet over de resultaten van de top hier.