Europese Raad van 11 en 12 december 2008

Contentverzamelaar

Europese Raad van 11 en 12 december 2008

De uitkomsten van de Europese Raad van 11 en 12 december 2008 worden door sommigen historisch genoemd. Tijdens de bijeenkomst van de Europese leiders in Brussel stonden het milieu, het Verdrag van Lissabon en het tegengaan van de economische malaise centraal. Op al deze punten werd overeenstemming bereikt: een reductie van CO2-uitstoot met 20% in 2020, een nieuw referendum in Ierland en een herstelplan voor de Europese economie van 200 miljard euro. Andere belangrijke punten die aan de orde kwamen zijn het Europees Veiligheids- en Defensiebeleid en de bijzondere positie van sport binnen de EU.

Verdrag van Lissabon

Ierland zegde toe een nieuw referendum te zullen houden over het Verdrag van Lissabon vóór het verstrijken van het mandaat van de huidige Commissie (najaar 2009), in ruil voor een aantal toezeggingen. Ierland zal tegemoet gekomen worden op het gebied van belastingbeleid, familie-, sociale en ethische vraagstukken, en het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid, wat betreft het traditionele neutraliteitsbeleid van Ierland. Hoe dit precies vorm zal krijgen is nog niet duidelijk. Er is bovendien afgesproken dat iedere lidstaat onder het nieuwe regime een Eurocommissaris zal hebben. Volgens het nu afgesproken tijdpad zou het Verdrag eind 2009 in werking kunnen treden. Meer details op blz. 1-3 en in Bijlage I van de conclusies van het Voorzitterschap.

Energie en klimaatverandering

Er is overeenstemming bereikt over een plan de uitstoot van CO2 in Europa tegen te gaan. De Europese Unie stelt zich ten doel tegen 2020 de uitstoot van broeikasgassen met 20% te verminderen. Dit percentage kan worden verhoogd naar 30% indien ontwikkelde landen op andere continenten zich hier ook op vastleggen op de conferentie te Kopenhagen volgend jaar.
De Europese Raad verklaarde verder ingenomen te zijn met de aanname van het milieu- en klimaatpakket door het Europees Parlement en roept de Raad op met het EP tot een akkoord te komen vóór het einde van 2008.

Economische en financiële vraagstukken

De financiële crisis treft inmiddels de gehele Europese economie. Het plan van de Europese Commissie om de economie een injectie van 200 miljard euro (1.5% van het Europese BBP) te geven is vrijwel geheel overgenomen door de Europese Raad. De Europese Raad concludeert dat er op gecoördineerde wijze reeds veel is gedaan. Er moet nu de laatste hand worden gelegd op de noodzakelijke maatregelen.
De Europese Raad staat in dit kader nadrukkelijk toe dat lidstaten de ruimte hebben om de benodigde maatregelen te nemen, bijvoorbeeld om in bepaalde sectoren de BTW verlagen of door zogenoemde ‘sleutelsectoren’ te steunen.
Wel benadrukt de Europese Raad te noodzaak te voldoen aan het groei- en stabiliteitspact, dat de hoeksteen van de Europese begrotingspolitiek blijft. De lidstaten worden opgeroepen zo spoedig mogelijk terug te keren naar begrotingsdoelstellingen conform het pact.

Europees Veiligheids- en Defensiebeleid

Het Franse voorzitterschap heeft zich ingespannen een nieuwe impuls te geven aan het Europese Veiligheids- en Defensiebeleid. In een verklaring (bijlage conclusies voorzitterschap) spreekt de Europese Raad de wens uit dat het vermogen van de EU om tot civiele en militaire missies te komen wordt verbeterd. De Europese Raad roept de lidstaten op hiermee bij hun strategische planning en uitrusting rekening te houden.

Sport

Tot slot stelde de Europese Raad een gezamenlijke verklaring op over sport. De Europese Raad onderkent de waarden die met sport samenhangen en die volgens hem essentieel zijn voor de Europese samenleving. Van belang is de onderstreping door de Europese Raad van de specifieke kenmerken van sport, los van de economische dimensie ervan.

Lees hier de volledige tekst van de conclusies van het voorzitterschap
Lees het verslag van de Europese Raad van 11 en 12 december 2008