Europese Raad van 18 en 19 juni 2009

Contentverzamelaar

Europese Raad van 18 en 19 juni 2009

Tijdens deze Europese kwam een aantal interessante juridische kwesties aan de orde, zoals de juridische garanties voor Ierland met betrekking tot het Verdrag van Lissabon en de eventuele herbenoeming van de voorzitter van de Europese Commissie. Verder heeft de Europese Raad overeenkomst bereikt voor de hervorming van het systeem van financieel toezicht in Europa.

Verdrag van Lissabon

De Europese Raad wil graag dat het Verdrag van Lissabon eind 2009 in werking treedt. Ierland, dat het Verdrag van Lissabon nog niet geratificeerd heeft vanwege de uitslag van het referendum op 12 juni 2008, heeft naar eigen zeggen gekregen waar het om vroeg: een juridisch bindend besluit over de interpretatie van het Verdrag van Lissabon. In het ‘besluit van de staats- en regeringsleiders bijeen in de Europese Raad’ staat dat het Verdrag van Lissabon geen afbreuk zal doen aan o.a. bepalingen van de Ierse grondwet over abortus, de nationale bevoegdheden voor belastingheffing en het Ierse defensiebeleid.
Belangrijkste onderhandelingspunt tijdens de Europese Raad was de juridische status van het document. Ierland wil dat het besluit uiteindelijk in een protocol aan het Verdrag wordt gehecht. Er is nu besloten dat het besluit na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon bij de volgende toetreding van een lidstaat aan het Verdrag gehecht zal worden als protocol.

Premier Cowan van Ierland heeft gezegd dat Ierland heeft gekregen wat het wilde en de Europese Raad succesvol is verlopen. Naar verwachting zal Ierland begin oktober een nieuw referendum organiseren.

Benoeming voorzitter van de nieuwe Europese Commissie

Op donderdag 18 juni 2009 sprak de Europese Raad unaniem zijn steun uit voor de voordracht van Jose Manuel Barroso als voorzitter van de Europese Commissie voor de periode 2009-2014. Zijn officiële voordracht is echter nog uitgesteld. Er zal eerst door het voorzitterschap overleg worden gepleegd met het Europees parlement of het EP in staat is Barroso om de voordracht in juli goed te keuren. Verder verklaarde de Europese Raad dat de benoeming van de overige leden van de Commissie pas kan plaatsvinden als duidelijk is welke juridische basis gebruikt gaat worden. De Europese Raad houdt er rekening mee dat het Verdrag van Lissabon eind 2009 in werking treedt. Onder dat regime krijgt iedere lidstaat een Commissaris, terwijl het Verdrag van Nice verplicht tot een kleinere Commissie.

Toezicht financiële systeem

De Europese Raad toont in zijn conclusies zorgen over de financiële economie in Europa. De financiële markten zijn gestabiliseerd, maar de omgeving waarin instellingen opereren blijft kwetsbaar. Het toezicht op financiële instelling moet worden versterkt. De Europese Raad steunt daarom de oprichting van een ‘European Systemic Risk Board’. Dit orgaan gaat onder de Europese Centrale Bank vallen en moet controleren en waarschuwen in het geval van bedreigingen voor de financiële stabiliteit.
Ook moet er een Europees systeem van financiële toezichthouders komen, met drie nieuwe Europese Toezichthouders. Deze toezichthouders krijgen de mogelijkheid bindende besluiten te nemen ten aanzien van nationale toezichthouders, en moet nagaan of zij voldoen aan de Europese minimumeisen voor het toezicht. De Commissie wordt door Europese Raad uitgenodigd om met voorstellen te komen.

Klimaat en duurzame ontwikkeling

De opwarming van de aarde moet beperkt blijven tot onder de 2 graden Celsius, zo vindt de Europese Raad. De EU roept alle deelnemers aan de klimaatconferentie in Kopenhagen later dit jaar op om samen te werken om tot een ambitieus en veelomvattend resultaat te komen en de onderhandelingen daartoe te versnellen. Voor het afstemmen tussen de lidstaten in aanloop naar de conferentie zal het Zweedse voorzitterschap een werkprogramma maken.

Illegale immigratie

Het tegengaan van illegale immigratie is volgens de Europese Raad een gedeelde verantwoordelijkheid van de lidstaten. De implementatie van het asiel- en immigratiepakket moet worden versneld. De Europese Raad roept de Raad en het Europees parlement op om snel tot de oprichting van een Europees asielbureau te komen. De samenwerking in het verband van FRONTEX moet worden versterkt, met name door het juridisch kader voor de samenwerking te verhelderen. De relatie met landen van oorsprong is hierbij van groot belang, zoals de onderhandelingen met derde landen voor terugkeer- en overname akkoorden. Dit moet de Raad van ministers van de EU voor ogen houden bij de ontwikkeling van een nieuwe meerjarenplan op het terrein van justitie en binnenlandse zaken: het Stockholm-programma.

Externe relaties

De Europese Raad nam verklaringen aan betreffende de situaties in Pakistan, Afghanistan, Birma, Noord-Korea en Iran.

Klik hier voor de volledige tekst van de conclusies van de Europese Raad