Europese Rekenkamer publiceert rapport over de EU-strategie voor microchips

Contentverzamelaar

Europese Rekenkamer publiceert rapport over de EU-strategie voor microchips

De Europese Rekenkamer geeft in een nieuw verslag aan dat de EU haar nagestreefde aandeel van 20 procent in de wereldwijde microchipmarkt in 2030 hoogstwaarschijnlijk niet zal realiseren. De Europese Chips Act van 2022 heeft een nieuwe impuls gegeven aan de EU-microchipsector. Het is echter onwaarschijnlijk dat de daaruit voortvloeiende investeringen de positie van de EU op dit gebied aanzienlijk zullen verbeteren.

Het gaat om het op 28 april 2025 door de Europese Rekenkamer (ERK) gepubliceerde Speciaal verslag 12/2025: De EU-strategie voor microchips – Redelijke vooruitgang in de uitvoering, maar de Chips Act is hoogstwaarschijnlijk ontoereikend om het al te ambitieuze streefdoel van het digitale decennium te realiseren

Microchips spelen een sleutelrol in het moderne leven en het wereldwijde tekort aan microchips tijdens de coronapandemie benadrukte het grote economische belang ervan. De EU-strategie voor het digitale decennium omvat het streefdoel van een EU-aandeel van 20 procent in de wereldwijde productie van geavanceerde en duurzame microchips tegen 2030. De Europese Commissie heeft volgens het verslag redelijke vooruitgang geboekt bij de uitvoering van haar strategie. Toch stelden de auditors van de ERK vast dat er een kloof is tussen ambitie en werkelijkheid die moet worden gedicht.

De Commissie is verantwoordelijk voor slechts 5 procent (4,5 miljard euro) van de 86 miljard euro aan geraamde financiering voor de Chips Act tot 2030. De rest komt naar verwachting van de lidstaten en de industrie.

De auditors van de ERK wijzen er echter op dat de Commissie geen mandaat heeft om nationale investeringen op EU-niveau te coördineren om deze te laten aansluiten bij de doelstellingen van de verordening. Bovendien is er onduidelijkheid over de streefdoelen en de monitoring van de Chips Act. Verder is het moeilijk vast te stellen of in de verordening voldoende rekening wordt gehouden met de huidige vraag van de industrie naar reguliere microchips.

Verschillende andere belangrijke factoren beïnvloeden het concurrentievermogen van de EU op dit gebied evenals de kans op een succesvolle uitvoering van de Chips Act. Daarbij gaat het onder meer om afhankelijkheid van de invoer van grondstoffen, hoge energiekosten, milieuoverwegingen, geopolitieke spanningen en uitvoercontroles, en een tekort aan geschoolde werknemers. Bovendien bestaat de microchipsector in de EU uit enkele grote ondernemingen die zich richten op hoogwaardige projecten, wat betekent dat de financiering geconcentreerd is. De annulering, vertraging of mislukking van één enkel project kan daarom al een aanzienlijke impact hebben op de hele sector.

Over het geheel genomen stelden de auditors van de ERK vast dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de Chips Act het EU-aandeel in de microchipsmarkt aanzienlijk zal vergroten. Ook is het nog maar de vraag of de EU hiermee de doelstelling van 20 procent van de wereldproductie zal halen.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Rekenkamer
ECER-dossier: Onderzoek en technologie