Gesteggel over detacheringrichtlijn

Contentverzamelaar

Gesteggel over detacheringrichtlijn

De Europese werkgeversvereniging (Business Europe) heeft het EP in een openbrief opgeroepen om tegen een wijziging van de detacheringrichtlijn te stemmen. De Europese vakbonden lobbyen daarentegen al maanden voor een aanpassing van de richtlijn. De wijziging is een antwoord op uitspraken van het EG-Hof van Justitie, waarin de CAO beoordeeld wordt als een belemmering van het vrij verkeer van personen.

De commissie SZW van het EP zal binnenkort stemmen over een rapport van het lid Andersson (PSE) waarin de wijziging centraal staat. Een amendering wordt gesteund door de Europese vakbondfederatie (ETUC), die na de uitspraken van het Hof heeft gelobbyd voor aanpassing van de richtlijn. Zij denkt daarmee een einde te kunnen maken aan jurisprudentie van het Hof zoals in de zaken Laval, Viking en laatstelijk Rüffert, waarin CAO afspraken herhaaldelijk onder vuur zijn komen te liggen omdat zij volgens het Hof het dienstenverkeer in de EU disproportioneel zouden belemmeren.

Het gaat in deze zaken bijvoorbeeld om de vraag in hoeverre de lokale arbeidsvoorwaarden
neergelegd in een cao van toepassing zijn op werknemers die vanuit een andere lidstaat gedetacheerd zijn. Ook is de vraag hoe ver uitoefening van het recht van collectieve actie mag gaan. Het Hof heeft aangegeven dat ongeacht het fundamentele karakter van het recht van
collectieve actie (overigens vastgelegd in het Verdrag van Lissabon), dit wel aan enige proportionaliteitseisen moet voldoen. Het Hof meent, vrij vertaald, dat vakbonden aan dit recht geen vrijbrief kunnen ontlenen om bedrijven zo zeer het werken onmogelijk te maken, door bijvoorbeeld bouwplaatsen te blokkeren, dat zij failliet gaan.

De werkgevers steunen de zienswijze van het Hof en proberen het EP ervan te overtuigen dat hun zorgen het beste kunnen worden weggenomen via verbetering van de samenwerking tussen lidstaten bij de uitvoering van de richtlijn. Volgens de werkgevers ligt het probleem bij de implementatie in de lidstaten, en niet in de richtlijn.

Het is de vraag of een meerderheid in het EP zich door deze redenering laat overtuigen. Veel EP-leden menen dat het Hof van Justitie de detacheringrichtlijn uitlegt op een manier die de Europese wetgever nooit zo bedoeld heeft. Men meent dat het evenwicht tussen “markt” en “sociale bescherming” en het is aan de wetgever om dat evenwicht te herstellen.

Bron: Nieuwsbrief SZW Brussel