Gevolgen van de financiële crisis voor de toepassing van Europese regels

Contentverzamelaar

Gevolgen van de financiële crisis voor de toepassing van Europese regels

De globale financiële crisis heeft niet alleen financieel-economische gevolgen. Hij heeft ook zijn weerslag op de toepassing en het gezag van de Europese regels. En dat kan gevolgen hebben voor de Haagse ambtenaren, ook wanneer zij niet direct betrokken zijn bij de beteugeling van de financiële crisis. Om de gevolgen van de crisis voor het Europese recht te bespreken organiseert de STudiekring Europees Recht (STER) voor jonge juristen een bijeenkomst op woensdagmiddag 28 januari 2009.

In 2009 zullen de gevolgen van de wereldwijde crisis op de financiële markten steeds duidelijker worden. Deze gevolgen manifesteren zich niet in de laatste plaats in het Europees recht, in het bijzonder in de toepassing van het Europees economisch recht. In het oog springen de staatssteunaspecten rond de ingrijpende overheidsmaatregelen van afgelopen najaar, de nationalisaties en de nieuwe 'gouden aandeelconstructies', maar ook het Europese herstelplan dat de afgelopen Europese Raad werd vastgesteld.

Wat moeten we hier van denken? Wat betekent het in algemene zin voor de legitimiteit van het Europees recht? Is het een sterkte of een zwakte dat in tijden van crisis een soepele benadering voor het staatssteunregime te gelden heeft? Moet de Europese rechter aan de Europese politiek vrij baan geven? Zou de versoepeling voor één sector ook gevolgen moeten hebben voor andere sectoren?

De bijeenkomst vindt plaats op woensdagmiddag 28 januari 2009 vanaf 16.45 uur. Locatie is het kantoor van de landsadvocaat (Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn), gevestigd in kantoren Stichthage, boven Den Haag Centraal Station.

Voor leden van de NVER is de bijeenkomst kosteloos, voor niet-leden bedragen de kosten 10 euro.

Aanmelden via e-mail: j.e.van.den.brink@law.leidenuniv.nl of h.j.vanharten@uva.nl).