Hoge Raad: advocaat in dienstbetrekking heeft verschoningsrecht, behalve in mededingingszaken

Contentverzamelaar

Hoge Raad: advocaat in dienstbetrekking heeft verschoningsrecht, behalve in mededingingszaken

Een advocaat in dienstbetrekking kan zich in een civiele procedure beroepen op zijn verschoningsrecht. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Eerder had het EU-Hof beslist dat juridisch advies van een advocaat in dienstbetrekking niet het privilege van het verschoningsrecht toekomt. Volgens de Hoge Raad geldt die uitspraak niet buiten het mededingingsrecht.

Aanleiding voor het arrest van de Hoge Raad was een geschil tussen enerzijds H9 Invest en Sunoil en anderzijds Delta Biovalue en Delta. Partijen hadden onderhandeld over een overname van aandelen in Delta Biovalue. Volgens H9 Invest en Sunoil was hierover wilsovereenstemming bereikt. Delta was het daar niet mee eens. Tijdens de onderhandelingen waren namens Delta een advocaat in dienstbetrekking en gevolmachtigde aanwezig.

Om duidelijkheid te verkrijgen over de vraag of sprake was van wilsovereenstemming gelast de rechtbank Groningen een getuigenverhoor. Tijdens dit verhoor worden onder meer de advocaat in dienstbetrekking en gevolmachtigde van Delta als getuigen verhoord. De gevolmachtigde beroept zich op een afgeleid verschoningsrecht van de advocaat in dienstbetrekking.

De rechtbank Groningen verwerpt dit standpunt. Volgens de rechtbank geldt het Akzo-arrest van het EU-Hof van 14 september 2010 (zaak C-550/07P) voor interne advocaten in zijn algemeenheid, dus ook in deze civiele procedure. De gevolmachtigde heeft bijgevolg geen afgeleid recht. Via een springcassatieberoep komen de advocaat in dienstbetrekking en gevolmachtigde bij de Hoge Raad.

Hoewel de Hoge Raad hen niet-ontvankelijk verklaart, ziet hij reden om inhoudelijk te reageren op de rechtbank.

Volgens de Hoge Raad heeft de rechtbank Groningen ten onrechte uit het Akzo-arrest afgeleid dat een advocaat in dienstbetrekking ook naar Nederlands recht geen verschoningsrecht toekomt. De Hoge Raad overweegt daarbij dat het Akzo-arrest niet geldt buiten het EU-mededingingsrecht. Bovendien kent de Nederlandse wet- en regelgeving voldoende waarborgen ten aanzien van de praktijkuitoefening van advocaten in dienstbetrekking.  

Klik hier voor het arrest.