Ierse ‘bailout’ onder vuur

Contentverzamelaar

Ierse ‘bailout’ onder vuur

Het plan van de Ierse regering om tot maximaal 400 miljard euro garant te staan voor leningen van zes Ierse banken valt in slechte aarde bij concurrerende banken. Zij hebben de noodklok geluid bij de Europese Commissie en beschuldigen de Ierse regering van het geven van verboden staatssteun. De Commissie heeft gezegd het plan te zullen toetsen aan de staatssteunregels, maar wil zich ook flexibel opstellen in het licht van de wereldwijde kredietcrisis.

De garantie bedraagt meer dan twee keer het jaarlijkse BNP van Ierland. Het totale vermogen van AIB, Bank of Ireland, Anglo Irish Bank, Irish Life Permanent, Irish Nationwide Building Society and EBS building society ontstijgt de uitstaande schulden met 80 miljard euro. De instellingen lijken dus qua solvabiliteit niet direct in de problemen. Toch rechtvaardigt het enorme koersverlies van de aandelen op de beurs van Dublin de ingreep, aldus de Ierse regering. ‘Bij gebrek aan een Europees systeem, behoort het tot de soevereiniteit van de Ierse autoriteiten om actie te ondernemen’, aldus de Ierse premier Cowen

De concurrenten van de banken zijn niet blij met het plan. Volgens de Londense krant The Times brengen Britse spaarders hun geld onder bij de Ierse banken. In het Britse parlement klinkt protest tegen het plan. ‘Het kan niet zo zijn dat Britse banken slechter gecompenseerd worden dan de Ierse’, zo verklaarde de voorzitter van de Britse financiële consumentenautoriteit.

Het plan geldt enkel voor de zes Ierse banken. Buitenlandse banken die in Ierland actief zijn hebben de regering in Dublin om gelijke behandeling gevraagd.

De Europese Commissie stelt zich behoedzaam op. In een eerste reactie verklaarde een woordvoerder dat de Commissie de beslissing van de Ierse regering om garant te staan voor de schulden in beginsel steunt. De Commissie zei wel de plannen nader te onderzoeken en te toetsen of de garantie zich kan verdragen met de Europese staatssteunregels.

Toen ook veel andere lidstaten zich kritisch uitlieten over het Ierse plan, groeide ook de weerstand van de Commissie. Met name het element van discriminatie naar nationaliteit kan op kritiek van de Commissie rekenen.

Als gevolg van de plannen steeg de koers van de Anglo Irish Bank op dinsdag 30 september 2008 met 68%.