Iraanse organisatie van de terroristenlijst gehaald

Contentverzamelaar

Iraanse organisatie van de terroristenlijst gehaald

De Iraanse Mujahedeen Khalq Organisatie (MKO) staat niet meer op de EU-bevriezingslijst. Dit heeft de Raad van de Europese Unie unaniem besloten. De MKO had al drie keer plaatsing op de lijst met succes aangevochten.

In 2001 werd MKO verboden door de Britse regering omdat het MKO werd beschouwd als een terroristische organisatie. In 2002 werd de naam ook op de lijst bij Gemeenschappelijk Standpunt 2001/931 geplaatst, de EU-bevriezingslijst. MKO vocht beide besluiten aan.

MKO stelde in 2002 een beroep in bij het Gerecht van Eerste Aanleg. In het eerste MKO-arrest (T-228/02) vernietigde het Gerecht het besluit tot plaatsing op lijst, omdat het besluit in strijd was met de rechten van de verdediging (waaronder hoor/wederhoor), de motiveringsplicht en het recht op effectieve rechtsbescherming. Plaatsing op de bevriezingslijst moet volgens het Gerecht aan nauwkeurige procedurele zorgvuldigheidsvereisten voldoen.

De Raad paste de procedures aan. Zo werd MKO in kennis gesteld van de redenen waarom de organisatie op de lijst stond en kon MKO haar visie geven op de plaatsing. MKO bleef echter op de lijst staan. De Raad nam een nieuw besluit met toepassing van de nieuwe procedure. MKO kwam opnieuw in beroep tegen dit besluit bij het Gerecht.

Ondertussen vocht MKO succesvol het Britse besluit aan, dat de basis vormde voor de Europese listing. In november 2007 werd MKO in hoger beroep in het gelijk gesteld door een Britse beroepsinstantie. Deze Britse instantie had het besluit van de Britse regering ‘pervers’ genoemd, in die zin dat iedere redelijke persoon besloten zou hebben om de MKO niet te verbieden. Ook nadat deze beslissing bekend werd aan de Raad, bleef de plaatsing op de lijst van MKO gehandhaafd.

Het Gerecht keurde in het tweede MKO-arrest (T 256/07) de nieuwe procedures van het besluit tot plaatsing goed, maar oordeelde dat de Raad onvoldoende rekening had gehouden met het besluit van de Britse rechter. Wederom werd het Raadsbesluit vernietigd.

Het Britse besluit kon niet langer als basis voor het Raadsbesluit dienen. In december 2008 werd bekend dat de Franse justitie MKO gaat vervolgen. De Raad stuurde MKO een nieuw besluit op basis van deze nieuwe informatie. In een bliksemarrest (T 284/08, een maand na het tweede MKO-arrest) vernietigde het Gerecht ook dit besluit. Omdat Frankrijk weigerde bewijsstukken aan het Gerecht te geven, oordeelde het Gerecht dat het op deze manier niet kan oordelen over de rechtmatigheid van het besluit tot bevriezing.

Na dit derde MKO-arrest heeft de Raad nu besloten MKO van de lijst te schrappen.

De Iraanse regering toont zich zeer ontevreden met de beslissing. Teheran heeft laten weten dat de ‘delisting’ een “politiek bewuste keuze” is van de EU. Commentaren in de media vrezen voor de diplomatieke inspanningen van de EU-lidstaten om Iran af te houden van een nucleair programma.