Jaarbericht EU-Handvest Grondrechten 2012

Contentverzamelaar

Jaarbericht EU-Handvest Grondrechten 2012

Het EU-Handvest Grondrechten wint steeds meer aan belang in gevoelige EU-wetgevingsdossiers en de rechtspraak van het EU-Hof en van nationale rechters. Dat constateert de Europese Commissie in het Jaarbericht Handvest van de Grondrechten 2012.

Sinds 1 december 2009 is het EU-Handvest juridisch bindend voor de instellingen van de EU en voor de lidstaten van de EU wanneer zij het EU-recht ten uitvoer brengen. De Commissie vindt dat de impact van het Handvest steeds duidelijker wordt. Het belang van het EU-Handvest  zal volgens de Commissie  verder toenemen  met de toetreding van de EU tot het EVRM.

Volgens de Commissie groeit het EU-Handvest meer en meer uit tot referentiepunt en draagt het zo bij aan een coherent systeem voor de bescherming van grondrechten. Niet alleen komt de invloed van het Handvest terug in wetgevingshandelingen van EU-instellingen, ook komt het Handvest nadrukkelijker voor in uitspraken van Europese en nationale rechters.

In het verslag geeft de Commissie voorbeelden van de toepassing van het Handvest in de praktijk. Op het gebied van wetgeving heeft de Commissie zich in 2012 bijvoorbeeld beziggehouden met hervormingen van de EU-regels inzake de bescherming van persoonsgegevens. Ook heeft zij concrete stappen ondernomen om procedurele rechten en rechten van slachtoffers in strafzaken te verbeteren. Ook in het dossier betreffende een evenwichtiger man-vrouwverhouding in de raden van bestuur van Europese beursgenoteerde ondernemingen speelde het EU-Handvest een rol. Samen met de Raad heeft de Commissie daarnaast een actieplan opgesteld in het kader waarvan een speciale EU-Vertegenwoordiger voor de mensenrechten is aangesteld.

Ook wint het EU-Handvest steeds meer aan belang in infractieprocedures. In dit verband wordt verwezen naar de procedures tegen Hongarije met betrekking tot de vroegtijdige pensionering van Hongaarse rechters en onafhankelijkheid van de Hongaarse  databeschermingsautoriteit. Tegen Malta heeft de Commissie een infractieprocedure ingeleid vanwege de Maltese beperkingen met betrekking tot de verblijfsrechten van echtgenoten van hetzelfde geslacht of geregistreerde partners.

De Commissie wijst in haar verslag daarnaast op het toenemende belang van het EU-Handvest in de rechtspraak van het EU-Hof. Zo verdubbelde vorig jaar bijna het aantal uitspraken ten opzichte van 2011 waarbij naar het EU-Handvest wordt verwezen. Ook nationale rechters verwezen zowel als argumentatiemiddel in hun eigen uitspraken als bij hun (prejudiciƫle) vragen aan het EU-Hof steeds meer naar het EU-Handvest.

Hier is het verslag te raadplegen.