Jaarverslag toepassing van het gemeenschapsrecht

Contentverzamelaar

Jaarverslag toepassing van het gemeenschapsrecht

De Europese Commissie heeft voor de 25e keer haar jaarlijks verslag over de toepassing van het gemeenschapsrecht uitgebracht. Een hele klus, gezien het feit dat er inmiddels 10000 verordeningen en 1700 richtlijnen van kracht zijn. Om nog maar te zwijgen van de artikelen in het EG-verdrag. Nieuw is dat het rapport niet alleen terugkijkt op het jaar 2007, maar ook prioriteiten voor de toekomst benoemt.

Opvallende statistieken in het rapport:

- Aan het eind van 2007 had de Commissie 3400 klachten en inbreukzaken in behandeling. Een stijging van 6% in vergelijking met 2006.
- Een stijging van 33% van het aantal dossiers die verband houden met het nalaten van lidstaten om de Commissie op de hoogte te stellen (notificatie) van implementatie van wetgeving.
- Minder dan 3% van het totaal aantal inbreukdossiers in 2007 heeft betrekking op Nederland.
- In drie gevallen is Nederland de uitspraak van het Hof nog niet nagekomen. Deze zullen echter niet tot verdere actie van de Commissie leiden omdat een oplossing al is bereikt of binnenkort wordt bereikt.

De Commissie stelt zich naar aanleiding van het rapport een aantal acties ten doel, dat ook al voorkwam in de Commissie-mededeling ‘A Europe of results’ van september 2007:

1. Het voorkomen van inbreuken. Op dit vlak kan de Commissie veel verbeteren door wetgeving eenvoudig en helder te maken. Een goed voorbeeld hiervan is het wetgevingsproject REACH op het gebied van chemische stoffen. Ook door het opzetten van netwerken tussen ambtenaren van de lidstaten, comités, expertgroepen, evaluatierapporten kan implementatie verbeterd en vergemakkelijkt worden.
2. Verstrekken van informatie en oplossingen aan burgers en bedrijven die tegen problemen oplopen. Burgers en bedrijven zullen uiteindelijk om moeten kunnen gaan met Europese regelgeving. Goede praktijken op dit gebied zijn het project SOLVIT (in Nederland gecoördineerd door het ministerie van EZ) en de EU-PILOT (een informatiekanaal tussen de Commissie en vijftien lidstaten over de toepassing van het Europese recht in concrete gevallen (gecoördineerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken).
3. Prioriteiten stellen bij de afhandeling van inbreuken. De inbreuken die het meest schadelijk zijn zullen het eerst moeten worden aangepakt. Voorbeelden van terreinen die prioriteit hebben volgens de Commissie zijn de interne markt, diensten, financiële diensten, arbeidsrechten, asiel/migratie en burgerschapsrechten, milieu, transport en energie, mededingingsbeleid, en informatiemaatschappij.