Juncker: “The Union does not have enough union”

Contentverzamelaar

Juncker: “The Union does not have enough union”

Dit zei de voorzitter van de Europese Commissie Juncker in zijn State of the Union-speech. Hij benadrukte de kernwaarden van de Unie, en spoorde alle partijen – het Europees Parlement, de Raad, regelingsleiders en nationale parlementen – aan hun verantwoordelijkheid te nemen, en op te houden met jaloers te zijn op elkaar. Verder maakte Juncker een enkele voorstellen van de Commissie bekend.

De Staat van de Unie moet realistisch en eerlijk bekeken worden. Er is veel fragmentatie. De komende twaalf maanden zijn cruciaal voor een beter Europa, aldus Juncker. Een Europa dat bescherming biedt, een Europa dat de Europese levenswijze veiligstelt, een Europa dat onze burgers sterker maakt, een Europa dat onze belangen verdedigt – zowel binnen als buiten Europa en een Europa dat zijn verantwoordelijkheid neemt.

Juncker benoemt de waarden en normen van de Unie, van vrede, strijd tegen discriminatie, de rechtsstaat, maar ook van handel en van privacy. Europa moet ons sterker maken, onder andere door meer te investeren in digitale netwerken. Juncker kondigt onder andere een voorstel voor gratis Wi-Fi in elke Europese stad in 2020 aan. Verder roemt Juncker het Investeringsplan voor Europa, en kondigt aan dit te willen vergroten.

Verder geeft Juncker aandacht aan de jongeren in Europa. De EU Jongeren Garantie, een programma voor banen en stages, en het Erasmusprogramma worden genoemd. De Commissie stelt ook een Europees Solidariteitskorps voor, waarbinnen Europese jongeren in de EU vrijwilligerswerk zullen gaan verrichten, bijvoorbeeld in op de Griekse eilanden.

Daarnaast gaat Juncker uitvoerig in op de veiligheid in de EU, in het bijzonder de bescherming tegen terrorisme. Frontex wordt de Europese Grens- en Kustwacht, en krijgt meer mankracht, verspreid over alle grenzen van de Unie. Een Europees reisinformatiesysteem, vergelijkbaar met het Amerikaanse Visa Waiver Program, wordt opgezet zodat er meer grip is op wie er naar Europa komt. Europese defensiesamenwerking moet ook versterkt worden  volgens Juncker. Europol wordt versterkt en er wordt een defensiefonds opgericht. Juncker zal voorstellen om alle Europese missies vanuit één hoofdkwartier aan te sturen.

Ten slotte pleit Juncker voor een meer politieke Commissie. De Commissie moet zijn technocratische rol loslaten, en haar politieke verantwoordelijkheid nemen. Hij roept alle partijen - de leden van het Europees Parlement, de Raad, regelingsleiders en nationale parlementen – op hetzelfde te doen. 

Lees hier de geschreven tekst in het Nederlands terug.

Luister hier de uitgesproken tekst terug.