Nieuw EU-agentschap: Europol

Contentverzamelaar

Nieuw EU-agentschap: Europol

Nederland zal in 2010 een nieuw EU-agentschap rijker zijn: de Europese Politiedienst (EUROPOL) in Den Haag. Europol is op dit moment een aparte internationale organisatie op basis van een verdrag, maar zal nu opgaan in de organisatie van de Europese Unie. Ook worden de bevoegdheden van Europol uitgebreid. De JBZ-raad van 6 april 2009 in Luxemburg heeft dit besloten.

Al in april 2008 bereikte de JBZ-raad politieke overeenstemming over het omvormen van Europol tot een agentschap van de EU. Door Europol op te nemen in de EU-structuur zal het bestuur van het bureau eenvoudiger worden. Europol zal gefinancierd worden uit de middelen van de EU. De algemene regels en procedures van Unie worden van toepassing op het werk van Europol. Zo zal Europol bijvoorbeeld het kaderbesluit voor bescherming van persoonsgegevens voor politiƫle en justitiƫle samenwerking moeten respecteren. Tevens kan het handelen van Europol nu voorwerp worden van een procedure voor het EG-Hof van Justitie. Ook zal het Europees Parlement, vooral ook bij de vaststelling van het EU-budget, democratische controle kunnen uitoefenen op Europol

De bevoegdheden van Europol worden uitgebreid naar alle ernstige grensoverschrijdende delicten. Aantonen van een verband met de grensoverschrijdende georganiseerde misdaad is niet langer nodig.

In het besluit is vastgelegd dat de zetel van Europol Den Haag is. Europol is hiermee het tweede EU-agentschap in ons land. Het andere agentschap is Eurojust, tevens gevestigd in Den Haag. Op dezelfde JBZ-raad werd besloten dat de Brit Rob Wainwright de nieuwe directeur wordt van Europol.

Het raadsbesluit treedt in werking op de twintigste dag na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie. Op 1 januari 2010 wordt het besluit van toepassing.

Lees hier de volledige tekst van het Raadsbesluit

Persbericht voorzitterschap